• OBJAVLJENO: 08.11.2018.
Press Uprave policije MUP-a BPK Goražde
Vijeća lokalnih zajednica u sastavu BPK Goražde dala preporuke lokacija za održavanje neorganizovanih i spontanih okupljanja građana

Nakon što je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, na svojoj zadnjoj održanoj sjednici, usvojila Nacrt odluke o određivanju prostora za održavanje neorganizovanih i spontanih okupljanja građana u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, u Ministarstvu unutrašnjih poslova danas je održana press konferencija na kojoj je bilo više riječi o ovoj odluci.

Prema riječima šefa Ureda komesara Uprave policije kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova Emka Rizvanovića, u članu 8. stav 2. Zakona o javnom okupljanju BPK Goražde propisano je da se pod mirnim okupljanjem podrazumijeva i svako neorganizovano i spontano okupljanje građana u posebnim i izvanrednim situacijama s ciljem iskazivanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa, pod uslovom da se ova mirna okupljanja održavaju na utvrđenim lokacijama koje, na prijedlog Vlade, određuje Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

– Svoj prijedlog odluke Vlada BPK Goražde zasniva na preporukama Gradskog, odnosno općinskih vijeća općina i gradova u sastavu BPK Goražde. Kada su u pitanju općinska vijeća odnosno Gradsko vijeće, oni su već donijeli odluke i preporučili lokacije za ova mirna okupljanja, tako da je Grad Goražde, odnosno Gradsko vijeće Grada Goražda preporučilo tri lokacije za ova mirna okupljanja, a to je prostor Gungor parka, Most Alije Izetbegovića i plato ispred zgrade Vlade kantona. Općinsko vijeće općine Foča u FBiH predložilo da to bude plato ispred Doma kulture u Ustikolini, dok je Općinsko vijeće Općine Pale u FBiH za općinu Pale u FBiH predložilo dvije lokacije, a to je Nogometni stadion „Selvedin Selko Žigo“ u Prači i sportski teren u sklopu bivše kasarne Hrenovica – kazao je Rizvanović.

Ovom prilikom, iskazano je zadovoljstvo u pogledu dosadašnjeg iskustva policije vezano za neorganizovana okupljanja građana na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona.

– Mi do sada nismo imali problema kada su u pitanju ova spontana i neorganizovana mirna okupljanja, međutim, ovom odlukom će se stvoriti bolji uslovi za implementaciju Zakona o javnom okupljanju, odnosno građani će lakše ostvarivati svoje demokratsko pravo na javno okupljanje i izražavanje svojih uvjerenja i interesa – istakao je šef Ureda komesara Uprave policije.

Što se tiče organizovanih javnih okupljanja, takva okupljanja moguće je,  u skladu s odredbama važećeg zakona, organizovati i na drugim mjestima.

– Kada su u pitanju organizovana javna okupljanja gdje je poznat organizator i gdje se poduzimaju i druge mjere, kao što je određivanje vođe protestnog okupljanja, redara i poduzimanje drugih mjera u cilju bezbjednog odvijanja javnog okupljanja, ona se mogu održavati i na drugim lokacijama. To ne smije samo biti u krugu od 20 m od javnih ustanova, zdravstvenih ustanova, škola i  drugih važnih objekata – pojasnio je Rizvanović.

Na kraju press konferencije istaknuto je da će Vlada, nakon što Skupština BPK Goražde usvoji predmetnu odluku, na prijedlog resornog ministarstva donijeti i odluku kojom će se propisati način i obim mjera za osiguranje prostora za mirno okupljanje građana.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.