• OBJAVLJENO: 09.11.2018.
Premijer BPK Goražde
Postoji opravdanost za osnivanje javnog preduzeća za upravljanje memorijalnim i drugim spomen-obilježjima na području BPK Goražde

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković predstavio je Elaborat o opravdanosti osnivanja javnog preduzeća za upravljanje i održavanje memorijalnih kompleksa, spomen-obilježja i drugih obilježja na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji je Vlada usvojila na svojoj posljednjoj sjednici.

Elaboratom je, kako je istaknuto, potvrđena opravdanost osnivanja subjekta čija djelatnost bi bila upravljanje i održavanje pomenutih spomen-obilježja.

– Područje Bosansko-podrinjskog kantona i općina u njegovom sastavu prepoznatljivo je po razvijenoj kulturi sjećanja. Veliki je broj spomen-obilježja i veliki broj memorijalnih kompleksa je izgrađen ili je u fazi izgradnje, i ono što se već duži niz godina pojavljuje kao činjenica, jeste da u tom sistemu nedostaje upravitelj, neko ko upravlja, održava, raspolaže i ko, u određenom smislu, čitav taj sadržaj može staviti u komercijalne svrhe. Zbog toga smo, u određenom smislu, naručili izradu jednog elaborata koji je pokazao tačnost ovih tvrdnji da postoji potreba da se konačno krene u te aktivnosti – kazao je premijer.

Nakon što je elaborat usvojen, stvorene su pretpostavke da se krene s prvim aktivnostima na osnivanju subjekta koji će se baviti upravljanjem i zaštitom memorijala.

– Na nivou resornih ministarstava je formirano tijelo čiji je zadatak da izradi zakonski okvir i punu finansijsku analizu, a sve u cilju osnivanja jednog oblika javnog preduzeća koje bi se isključivo bavilo tim pitanjem – pojasnio je Emir Oković.

Na ovaj način omogućilo bi se sistematsko upravljanje spomen-obilježjima u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

– Znamo da imamo memorijalne komplekse, kao što su Rorovi, memorijal na Posestri, itd. koje mi želimo staviti u sistem upravljanja i održavanja. Takođe, znamo da se značajna sredstva iz budžeta Kantona i lokalnih zajednica izdvajaju za održavanje šehidskih mezarja, kapija i ostalih spomen-obilježja i mislimo da postoji dovoljan nivo sredstava koji se, na određen način, već troši neorganizovano, nesistematski, a cilj je da to prevedemo u jednu novu, prihvatljiviju formu – pojasnio je premijer Emir Okovć.

Realizacija prvih mjera iz usvojenog elaborata trebala bi započeti u narednoj godini.

– Prve aktivnosti možemo očekivati po uspostavi punih kapaciteta vlasti. Naravno, epilog ovome će dati Skupština usvajanjem Zakona o osnivanju. Da li će to biti forma javnog preduzeća ili javne ustanove, ostaje da se vidi. Naša ideja je da to bude javno preduzeće i mislim da je za očekivati da se u narednoj godini krene s tim, naročito zato što i dalje postoje planovi i projekti razvijanja novih lokaliteta, kao što je memorijal na Posestri – kazao je Oković.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.