• OBJAVLJENO: 14.11.2018.
Svjetski dan borbe protiv dijabetesa
Kontinuiranim kontrolama šećera u krvi preventivno djelovati na ranom otkrivanju šećerne bolesti

U okviru obilježavanja 14.novembra, Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa Zavod za javno zdravstvo danas je ispred zgrade Centra za kulturu organizovao besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991.godine a utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara i Svjetska zdravstvena organizacija. Prema procjenama Međunarodne federacije za dijabetes, 366 miliona ljudi ima dijabetes, broj oboljelih ubrzano raste i očekuje se da će se za 20 godina broj oboljelih povećati na više od 552 miliona.

Prema pokazetljima, Bosna i Hercegovina ne bilježi odstupanja od svjetskog prosjeka, pa se smatra da i u našoj zemlji svaka deseta osoba boluje od dijabetesa. Procjenjuje se da 9,2 posto odrasle populacije u Federaciji BiH ima dijabetes, ali na nivou Federacije BiH još uvijek nije uspostavljen jedinstven registar oboljelih od dijabetesa, pa podaci nisu sveobuhvatni.

Na području Bosansko-podrinjskog kantona ima 1200 dijabetičara, s tim da ne postoji zvaničan registar o broju oboljelih od dijabetesa.

Prema riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medine Bičo, veoma je važno otkriti bolest na vrijeme te preventivno djelovati.

„Veoma je bitno da se dijabetes, odnoso šećerna bolest otkrije na vrijeme, kako ne bi došlo do nastanka komplikacija. Ove godine dijabetes se obilježava pod sloganom „Porodica i dijabetes“, što znači da se svi oboljeli trebaju suočiti sa bolešću i bez obzira na to ako imaju dijabetes, oni mogu kvalitetno živjeti ukoliko promijene stilove života, prije svega ishranu, zatim fizičku aktivnost, pušenje i veoma je bitna normalna tjelesna težina“ – ističe direktorica dr. Bičo.

Cilj ove kampanje je potaknuti svijest građana za redovnim i kontinuiranim kontrolama kako bi se osiguralo optimalno zdravlje, promijenio pravac štetnih djelovanja dijabetesa, te smanjio rizik od štetnih komplikacija.

Podršku aktivnostima povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, dala je i resorna ministrica Sabira Bešlija, zajedno sa uposlenicima Ministarstva.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.