• OBJAVLJENO: 14.11.2018.
Od Centrale izborne komisije BiH očekuje se dostava uvjerenja o mandatima novizabranih zastupnika u Skupštinu BPK Goražde
Uskoro se očekuje konstituirajuća sjednica Skupštine BPK Goražde

Nakon donošenja Odluke Centralne izborne komisije BiH o potvđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018.godine, u skladu sa relevantnim propisima počinje teći rok za sazivanje konstituirajućih sjednica organa vlasti.

Prema riječima predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Aide Obuće, konstituirajuća sjednica Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde još nije zakazana iz razloga što Centralna izborna komisija BiH nije dostavila uvjerenja o mandatima novizabranih zastupnika u Skupštini BPK Goražde. Skupština BPK Goražde od Centrale izborne komisije BiH dobila je obavijest da je u proceduri izrada uvjerenja koja će vjerovatno biti poslata putem pošte. Zakonski rok za sazivanje konstituirajuće sjednice Skupštine je deset dana od potvrđivanja rezultata izbora i on ističe u petak 16.11.2018.godine.

„Ja se nadam da će Centralna izborna komisja BiH  do petka poslati uvjerenja, a nakon toga će se zakazati konstituirajuća sjednica Skupštine. Centralna izborna komisija BiH dostavila nam je tabelarni pregled svih poslanika u Skupštini BPK Goražde. Taj tabelarni pregled zaključen je sa brojem 24,  na kojem nema imena Muhamed Ramović, a svima nam je poznato da gospodin Ramović nije prihvatio mandat u Skupštini BPK Goražde. Taj mandat vjerovatno će se dodijeliti drugom po broju glasova na listi Nezavisne bosansko-hercegovačke liste. Trenutno, prema informcijama CIK-a BiH  i onom što nam je dostavljeno, 24 poslanika su prihvatila mandat, što znači da od tog broja imamo sedamnaest Bošnjaka, dva Srbina i jednog Hrvata, te četiri poslanika koja su se izjasnili kao ostali“-u današnjoj izjavi za medije kazala je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća.

Kako je istaknuto, zavisno od Centralne izborne komisije BiH, a ukoliko bude sve teklo planiranom dinamikom, konstituirajuća sjednica Skupštine bi se trebala održati u toku naredne sedmice. Prvu konstituirajuću sjednicu Skupštine saziva predsjedavajući iz starog saziva. Ukoliko je predsjedavajući spriječen, onda to mogu učiniti njegovi zamjenici, a ukoliko su i oni spriječeni da to učine, onda Skupštinu saziva najstariji poslanik iz novog saziva Skupštine.

„Ja se nadam da ćemo uskoro sazvati  konstituirajuću sjednicu Skupštine BPK Goražde  i voditi onako kako to poslovnik predviđa. Dakle, dodjela certifikata, a nakon toga  konstituisanje i izbor rukovodstva Skupštine te izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Dnevni red konstituirajuće sjednice Skupštine je unaprijed utvrđen, a praksa  je da se održava u nekoliko nastavaka. Svaka od ovih radnji koje sam pobrojala radi se u fazama, tako da se očekuje nekoliko nastavaka ove sjednice. Poznato je da smo 2015.godine bili prvi kanton koji je konstituisao vlast u BPK Goražde, a što se tiče poslanika u Skupštini BPK Goražde koji su istovremno i članovi Vlade BPK Goražde, jasno piše da se u roku od sedam dana moraju izjasniti da li prihvataju mandat ili ne.

Kada je riječ o radu Vlade BPK Goražde, a uzimajući u obzir činjenicu da su tri ministra u trenutnom sazivu dobila mandat u Skupštinu BPK Goražde,  ukoliko ga prihvate, u tom slučaju će u skladu sa Zakonom o Vladi BPK Goražde, te poslove obavljati imenovani državni službenici, što znači da ćemo u tom slučaju imati premijera i četiri ministra, odnosno kvorum za punovažan rad i odlučivanje  “-kazala je Obuća.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.