• OBJAVLJENO: 17.12.2018.
Ministar za finansije BPK Goražde
U skupštinsku proceduru upućeni rebalans, Odluka o privremenom finansiranju, Nacrt budžeta i Zakon o izvršenju budžeta BPK Goražde za 2019. godinu

Na svojoj današnjoj, sjednici Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojila je, između ostalog, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2018. godinu.

Ministar za finansije Nudžeim Džihanić kazao je da je Vlada u više navrata raspravljala o rebalansu budžeta za ovu godinu, te je današnji prijedlog rezultat onoga što je u tom procesu usaglašeno i dogovoreno.

Kada je u pitanju rebalans, glavni cilj bio je da se, uzimajući u obzir priliv sredstava u budžetu, ona rasporede na prioritetne aktivnosti i projekte koji su započeti ili završeni u ovoj godini.

– Iznos izmjena i dopuna budžeta na prihodovnoj i na rashodovnoj strani strani je 36.972.796,00 KM i manji je za oko 4 miliona  KM u odnosu na onaj budžet koji je Skupština usvojila za 2018. godinu, sa svim primicima i neplaniranim donacijama, koji je na kraju iznosio 40.960.198,00 KM na prihodovnoj i  40.460.198,00 KM na rashodovnoj strani – kazao je ministar Nudžeim Džihanić.

Uzimajući u obzir važnost pravovremenog usklađivanja prihoda i rashoda u budžetu, on je istakao da bi bilo dobro da se rebalans usvoji što prije, kako se ne bi stvarao dodatni deficit u budžetu.

– Ako se rebalans ne usvoji, onda ćemo imati veliki problem. Budžet je zasad smanjen za oko 4 miliona i ako se ne usvoje izmjene i dopune budžeta, stvorili bismo deficit još za oko 3,5-4  miliona KM – kazao je on.

Ministar se osvrnuo i na proceduru donošenja Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2019. godinu.

– Ono što je bila vodilja Ministarstva finansija jeste, uglavnom, projekcija Federalnog ministarstva finansija vezano za poreze i ostale neporezne prihode. Takođe, projekcija našeg ministarstva bazira se u odnosu na izvršenje iz prethodnih godina, ono šta je moguće i koliko je moguće i koji su iznosi koji se mogu isfinansirati. Znamo da je pred nama vrlo teška godina, da grant sredstva sa nivoa federalnog budžeta koja su bila očekivana za 2018. godinu nisu ispoštovana u predviđenom iznosu, znači prepolovljena su, tako da smo se vodili svim tim pretpostavkama i sklopili jedan nacrt budžeta koji je upućen ka Vladi. Vlada ga je danas razmatrala i usvojila u iznosu od  39.915.596,00 KM na prihodovnoj i  39.415.596,00 KM na rashodovnoj strani – kazao je ministar i pojasnio da se razlika od 500.000,00 KM odnosi na obavezu pokrića deficita iz prethodnog perioda.

Ministar Nudžeim Džihanić istaknuo je da je budžetom za narednu godinu planiran i manji porast plaća budžetskih korisnika, te da će iznos tekućih transfera lokalnim zajednicama u sastavu Bosansko-podrinjskog kantona ostati na istom nivou kao u 2018. godini.

– Ministarstvo finansija je, na prijedlog Ministarstva obrazovanja, ugradilo povećanje ličnog dohotka za uposlene u srednjem i osnovnom obrazovanju. Vodilja Vlade je bila da ne možemo povećati instrukcijom plaće samo za obrazovanje i dogovorili smo se da povećamo plaće i Ministarstvu unutrašnjih poslova i cijeloj upravi, tako da je ovdje ugrađen i iznos za povećanje plaće, tj. povećanje osnovice koja je do sad bila 371,00 KM, a sada bi trebala biti 380,00 KM – kazao je ministar.

Ovakvim povećanjem plaća na godišnjem nivou, kako je istaknuto, nastojat će se postići planirano usklađivanje plaća kako bi ono dostiglo nivo drugih kantona i Federacije.

Grant sredstva sa nivoa Federacije planirana su u manjem iznosu nego prethodnih godina.

– Vrlo bitno je istaći da Ministarstvo finansija više nije planiralo grant od 5 miliona od Federacije, jer prethodne godine nam govore da je taj iznos nemoguće izlobirati i dobiti s federalnog nivoa. Ušli smo, kao i ostali kantoni, u finansiranje, tako da smo planirali iznos  granta od 3 miliona KM. To je ono što je realno za očekivati, jer moramo biti svjesni da su generalno povećani i prihodi od indirektnih poreza u Federaciji, tako da naš kanton osjeti i blago povećanje tih poreza – kazao je ministar Nudžeim Džihanić.

Ovom prilikom istaknuto je da je na današnjoj sjednici razmatran i usvojen i Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kao i Nacrt zakona o izvršenju budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2019. godinu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.