• OBJAVLJENO: 27.12.2018.
Održana 2. vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde
Usvojena Odluka o privremenom finansiranju i utvrđeni nacrti Budžeta i Zakona o izvršenju Budžeta BPK Goražde za 2019. godinu

Na početku 2. vanredne sjednice Skupštine Bosansko-podirnjskog kantona Goražde, a nakon intervencije poslanika Sinana Ligate (NBL), usvojen je zaključak o davanju ovlaštenja poslanici Editi Velić (DF) za vođenje današnje sjednice i potpisivanje akata sa 1. i 2. vanredne sjednice Skupštine.

Prije usvajanja dnevnog reda, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković predložio je da se u dnevni red uvrsti Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta BPK Goražde za 2018. godinu.

Također, on je predložio da se u okviru dnevnog reda razmatra i prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na odluke premijera o prihvatanju ostavki ministra za finansije Nudžeima Džihanića i ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damira Žuge koji su, zbog preuzimanja dužnosti poslanika u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, podnijeli ostavke na ministarske funkcije.

Nakon što prijedlog o tome da se izmjene i dopune Budžeta BPK Goražde za 2018. godinu uvrste u dnevni red današnje sjednice nije usvojen, uslijedila je rasprava o uvrštavanju zaključaka o davanju saglasnosti na ostavke ministara. U toku rasprave o ovom pitanju, sazvana je sjednica privremene skupštinske Komisije za izbor i imenovanja, koja nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Nakon ovoga, Skupština je, većinom glasova, usvojila predloženi dnevni red.

Prije izglasavanja Odluke o privremenom finansiranju Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 01.01-31.03.2018. godine, premijer Emir Oković povukao je prijedloge svih finansijskih dokumenata koje je Vlada dostavila prema Skupštini, zbog, kako je istaknuto, nedostatka saznanja o tome ko je predlagač odluka koje su bile na dnevnom redu današnje sjednice.

Kod glasanja o ovoj tački dnevnog reda, poslanica Aida Obuća (SDA) pojasnila je da se poslanici iz reda SDA nisu izjasnili zbog toga što ovaj prijedlog, kako je ovom prilikom naglašeno, nije podnesen od ovlaštenog predlagača i nije u skladu sa Zakonom o budžetima FBiH.

Nakon izglasavanja Odluke o privremenom finansiranju, poslanik Rasim Mujagić (LS) izjavio je da poslanici LS-a neće učestvovati u daljem radu Skupštine, a sjednicu su napustili i poslanici SDA , kao i SBiH.

U nastavku sjednice, Skupština je većinom glasova usvojila odluke o davanju saglasnosti na odluke o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 01.01-31.03.2019. godine te utvrdila nacrte Budžeta i Zakona o izvršenju Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2019. godinu, po kojima će se javne rasprave obaviti u roku do 60 dana.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.