• OBJAVLJENO: 22.02.2019.
Održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine
Formirana dva kluba naroda; izabrani predsjedavajuća i zamjenik predsjedavajuće Skupštine

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održala nastavak konstituirajuće sjednice na kojoj su konstituisani klubovi bošnjačkog i hrvatskog naroda te izabran dio užeg rukovodstva Skupštine.

Prije početka sjednice, sekretar Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde naveo je da je, prema Poslovniku Skupštine, za održavanje konstituirajuće sjednice potrebno prisustvo najmanje dvije trećine svih poslanika u Skupštini.

U svom obrazloženju razloga za održavanje današnje sjednice, poslanik Edim Fejzić (Goraždanska priča) istakao je da su ispunjeni uslovi za održavanje konstituirajuće sjednice, te kazao da je potrebno što prije izabrati rukovodstvo Skupštine i stvoriti pretpostavke za formiranje nove izvršne vlasti.

Konstatovano je da je dnevni red od tri tačke i dvije podtačke usvojen na prvom dijelu sjednice, a radi se o tačkama u okviru kojih je predviđeno konstituisanje klubova naroda, izbor predsjednika i zamjenika predsjednika klubova naroda, predlaganje kandidata za predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine te odluke o potvrđivanju odluka o izboru predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, odnosno uspostavi Kolegija Skupštine.

Nakon održanih sjednica klubova naroda, Skupštini su prezentirani izvještaji sa sjednica klubova Bošnjaka i Hrvata, na kojima su predloženi kandidati za predsjednike ovih klubova, odnosno kandidati za predsjedavajućeg Skupštine.

Budući da nije bilo kvoruma za održavanje sjednice privremene Komisije za izbor i imenovanja Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Skupština se, u skladu s članom 10. stav 2 Poslovnika, izjasnila i donijela odluke kojima je za predsjednika Kluba bošnjačkog naroda izabran Hajdar Drljo (A-SDA), dok je za predsjednika Kluba hrvatskog naroda izabran Edim Fejzić (Goraždanska priča).

Ovom prilikom istaknuto je da sjednici nisu prisustvovali predstavnici iz reda srpskog naroda, te da će Klub Srba biti konstituisan na nekoj od narednih sjednica.

Nakon ovoga, uslijedilo je izjašnjavanje Skupštine o prijedlogu kandidata za rukovodstvo Skupštine, te je jednoglasno potvrđeno da su kandidati Edita Velić (DF) i Edim Fejzić (Goraždanska priča) izabrani u ovo rukovodstvo.

Nakon izvršenog usaglašavanja, dogovoreno je da će funkciju predsjedavajuće Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde obnašati poslanica Edita Velić (DF), dok je funkcija dopredsjedavajućeg pripala poslaniku Edimu Fejziću (Goraždanska priča).

U nastavku zasjedanja, predsjedavanje radom Skupštine preuzela je novoizabrana predsjedavajuća Skupštine Edita Velić (DF).

Ona je podsjetila da je na prvom dijelu konstituirajuće sjednice Skupštine donesena Odluka o uspostavljanju Kolegija Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, prema kojoj će Kolegij činiti predsjedavajući, odnosno zamjenici predsjedavajućeg Skupštine, te predsjednici klubova naroda kada budu izabrani.

Nakon ovoga, Skupština je izglasala novu Odluku o uspostavljanju Kolegija Skupštine kojeg čine predsjedavajući i dopredsjedavajući Skupštine i predsjednici klubova političkih partija zastupljenih u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Članom 2. ove odluke, ranija odluka o uspostavi Kolegija Skupštine stavljena je van snage.

Prije završetka sjednice, u okviru poslaničke intervencije, poslanik Hajdar Drljo (A-SDA) uputio je prijedlog Ministarstvu za finansije, odnosno Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, da Skupštini u roku od deset dana dostavi prijedloge Budžeta i Zakona o izvršenju Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2019. godinu kako bi se oni što prije usvojili.

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održan je na zahtjev deset poslanika koji predstavljaju Građanski blok.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.