• OBJAVLJENO: 12.04.2019.
Realizacija planova Vlade BPK Goražde u oblasti stanogradnje teče planiranom dinamikom
Postavljen kamen temeljac za izgradnju stambeno-poslovnog objekta Lamela H-4

U Goraždu je danas svečano postavljen kamen temeljac za izgradnju stambeno-poslovnog objekta „Lamela-H4“.

Stanovi su namijenjeni prodaji pod povoljnijim uslovima licima u stanju stambene potrebe, u skladu s kriterijima javnog poziva koji je u januaru ove godine objavilo Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline.

Ovoj svečanosti prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te predstavnici izabranog izvođača radova GPD „Drina“ Goražde.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković kazao je da je ovim realizacija zacrtanih ciljeva Vlade u oblasti stanogradnje u potpunosti ispoštovana.

– Naš cilj je bio da probamo uraditi dva nova stambena objekta za kupovinu stanova pod povoljnijim uslovima, sa prioritetnim naglaskom na mlade. Ono što je činjenica u ovom projektu jeste da se Lamela H-3 već gradi, da smo već danas započeli radove na Lameli H-4 i da ćemo u predviđenim rokovima, najdalje za 24 mjeseca, imati dva završena objekta, tj. završene dvije zgrade u samom centru grada sa svim onim standardima koje trebaju zadovoljiti savremeni principi gradnje – istakao je on.

Prema riječima premijera Okovića, izgradnjom zgrada Lamela H3 i H4 osigurat će se uslovi da ukupno 51 korisnik kupi stan po povoljnijim uslovima, odnosno po subvencioniranoj cijeni. Njih 28 će biti izgrađeno u Lameli H-3.

– U budućoj zgradi Lamela-H4 bit će izgrađene 23 stambene jedinice po cijeni od 1.048,25 KM po 1m² za krajnje kupce, a povoljnost kupovine obezbijeđena je učešćem Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline, odnosno Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u nabavci zemljišta, osiguranju potrebnih dozvola i odobrenja za gradnju, plaćanju rente i izradi glavnog projekta.

Ukupno učešće Vlade u ovom projektu je oko 850.000 KM, a od toga za subvencije je izdvojeno 600.000 KM.

– Dakle, subvencija koju kanton daje prema tim korisnicima po kvadratnom metru je negdje oko 300 KM. Na tržištu stanovi savremene gradnje siguran sam da nema povoljnije cijene u ovom trenutku u Bosansko-podirnjskom kantonu i gradu Goražde – kazao je premijer Oković.

Istaknuto je da je procedura izbora korisnika budućih stanova već provedena te da je u završnoj fazi njeno okončanje kroz drugostepeni postupak.

Vlada, kako navodi premijer, u narednom periodu ima planove za izgradnju novih stambeno-poslovnih objekata po ovom ili sličnom principu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.