• OBJAVLJENO: 16.04.2019.
Radovi na projektima modernizacije cesta u Goraždu započeli danas
Za četiri infrastrukturna projekta biće izdvojeno blizu četiri miliona konvertibilnih maraka

Nakon nedavno potpisanog ugovora u okviru Programa modernizacije cesta Federacije BiH u JP „Ceste FBiH“, danas je započela realizacija projekata  na području Grada Goražde  u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Radi se o četiri infrastrukturna  projekta čija je vrijednost blizu četiri miliona konvertibilnih maraka, a odnose se na rekonstukciju raskrsnice na cesti M-20 u Vitkovićima, izgradnju trotoara na potezu Vinarići-Baćci, izgradnju šetališta, trotoara od semafora, odnosno novog kružnog toka koji će biti izgrađen, do granice sa opštinom Novo Goražde. U okviru ovog programa, takođe, će se realizovati jedan veoma značajan projekat u ulicama Kulina Bana i Seada Sofovića-Sofe gdje se radi na rekonstrukciji trotoara, ceste te rješavanju površinskih voda.

Riječ je o veoma značajnom projektu koji se realizuje u samom centru grada gdje je evidentna velika frekvencija saobraćaja i pješaka.

„To je projekat rekonstrukcije izgradnje kružnog toka u Vitkovićima, ulazna cesta u Goraždu M-20, kao i cesta u centru Grada Goražde, zatim pješačka staza Vinarići-Baćci sa rješavanje odvodnje. Takođe, ovdje u centru planiramo rješavanje odvodnje gdje su radovi zvanično započeli danas“-kazao je šef gradilišta kompanije „Euro-Asfalt“ d.o.o. Sarajevo Muradin Papić.

Prema riječima premijera BPK Goražde Emira Okovića, Vlada BPK Goražde realizaciju ovih projekata najavila je kroz Program javnih  investicija.

„Mi smo ovo najavljivali kroz Program javnih investicija, zagovaranje projekata modernizacije magistralnih cesta što se ovih dana i ostvaruje. Jedan od lotova vezan je zaključeni ugovor između JP „Ceste FBiH“ i izvođača „Autoceste FBiH“ koji je započet. Kada je riječ o ulici Kulina bana to je jedan projekat koji se naslanja na ono što BPK Goražde i Grad Goražde rade prema Industrijskoj zoni „Pobjeda“. Radi se o izuzetno značajnom projektu, o novim standardima uređenja ulica i trotoara a što se kompletno uklapa u sve radove koje radimo u Gradu Goražde. Siguran sam da ćemo realizacijom ovih projekata doprinijeti kvalitetnijem životu i ljepšem izgledu grada te postići ciljeve koje svi želimo“-riječi su premijera Okovića.

– Grad Goražde proveo je sve aktivnosti vezane za realizaciju ovih projekata i svega onog što je bilo do lokalne zajednice- kazao je ovom prilikom gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

U ovoj godini, pored ovih projekata, kako ističe gradonačelnik, očekuje se i raspisivanje Javnog poziva za odabir izvođača radova za još dva projekta i to za rekonstrukciju Mosta žrtava genocida u Srebrenici i izgradnju kružnog toka u Goraždu čija je vrijednost oko 2,5 miliona KM.

Izvođač radova je kompanija „Euro-Asfalt“ d.o.o. Sarajevo, a rok za realizaciju projekata je šest mjeseci. Sredstva za njihovu realizaciju obezbjeđena su iz kreditnih sredstava Svjetske banke i Evropske investicijske banke.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.