• OBJAVLJENO: 22.04.2019.
Susret premijera BPK Goražde i turskog ambasadora u BiH
Jedna od tema razgovora bilo je i predstojeće otvorenje džamije Aladža

U okviru svoje posjete opštini Foča (RS), gdje se trenutno vrše pripreme za skoro otvorenje novoobnovljene džamije Aladže, ambasador Republike Turske u BiH NJ.E. Haldun Koç danas je boravio i u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

On se ovom prilikom susreo s premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emirom Okovićem s kojim je između ostalog, razgovarao i o predstojećem svečanom otvorenju džamije Aladže zakazanom za subotu, 04.05.2019. godine, uzimajući u obzir da je naš kanton član Organizacionog odbora za otvaranje džamije.

„Konstatovali smo da u organizacionom smislu apsolutno sve ide utvrđenom dinamikom i zaista očekujemo veliki broj kako građana Foče, tako i cjelokupne BiH, uključujući i predstavnike Turske i Sjedinjenih Američkih Država koje su zaista značajno doprinijeli u ponovnoj obnovi Aladža džamije. Takođe, ono što je uvijek aktuelno kada govorimo o našem kantonu je i priča o razvoju saobraćajne infrastrukture. Znamo da je uvijek aktuelna tema o koridoru Sarajevo-Beograd. Danas smo naše prijatelje upoznali o aktivnostima koje mi zasebno vodimo, a to je izgradnja tunela Hranjen, što i dalje smatramo da je to jedna aktuelna tema koja je kompatibilna sa temom povezivanja Sarajeva i Beograda i gotovo sam siguran da će ovih dana dobiti još više na značaju. Takođe, imali smo potrebu da sa našim prijateljima razmijenimo iskustva vezano za investicije iz Turske. Znamo da je jedna od njih prisutna i u BPK Goražde, a čini mi se da smo obostrano zadovoljni tom saradnjom“.- kazao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Kada je riječ o protokolarnim aktivnostima za otvaranje džamije  turski ambasador sastao se i sa načelnikom opštine Foča.

„Prvo smo posjetili načelnika opštine Foča, gdje smo se podrobnije informisali o pripremama za otvaranje obnovljene džamije Aladža koja će se desiti 04. maja ove godine. Što se tiče nekih protokolarnih aktivnosti i mjera bezbjednosti imali smo prilike da se informišemo na licu mjesta. Nakon toga, došli smo u posjetu Vladi  BPK Goražde gdje smo sa premijerom imali priliku razmijeniti mišljenja o mnogim temama. Između ostalog, razgovarali smo o mogućnostima širenja i razvijanja saradnje u ekonomskom i svakom drugom smislu. Ovdje već postoje uspješne investicije turskih firmi te mogućnosti dolaska drugih turskih firmi“- riječi su ambasadora Republike Turske u BiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.