• OBJAVLJENO: 26.04.2019.
Održana 5. vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde
Potvrđena nova Vlada BPK Goražde na čelu s premijerkom Aidom Obućom

Prije usvajanja dnevnog reda 5. vanredne sjednice Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, započeta je rasprava u vezi s održavanjem nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine na kojoj su konstituisani klubovi Bošnjaka i Hrvata te izabrani predstavnici užeg rukovodstva Skupštine iz reda ova dva naroda.

Budući da je u fokusu rasprave bilo pitanje nekonstituisanja Kluba Srba na ovoj sjednici, poslanica LS-a Daliborka Milović je, nakon konstatacije da se odluke o izboru kandidata za premijera i potvrđivanju Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde odnose na pitanje vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda,  upoznala Skupštinu da će se u vezi s ovim pitanjima pokrenuti procedura zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Nakon što je konstatovala da nisu ispunjeni uslovi da se o pomenutim pitanjima raspravlja na današnjoj sjednici, predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edita Velić pozvala je predstavnike poslanika iz reda srpskog naroda da dostave svoje prijedloge u vezi s konstituisanjem kluba naroda i delegiranja predstavnika u rukovodstvo Skupštine te zatraže termin za održavanje sjednice na kojoj će se raspravljati o ovim pitanjima.

– Po pitanju pokrenute procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavni sud je jedini mjerodavan da da tumačenje svega toga. Mi možemo izgovarati ono što mi tumačimo u Poslovniku i u Ustavu i Kantona i Federacije. Međutim, Ustavni sud je jedini mjerodavan da kaže svoje mišljenje po pitanju svega ovoga što je danas izrečeno – kazala je predsjedavajuća Skupštine Edita Velić (DF).

U nastavku sjednice usvojena Odluka je o potvrđivanju Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u sljedećem sastavu:

  • Aida Obuća, premijerka
  • Mensud Arnaut, ministar za privredu
  • Edin Aganović, ministar za boračka pitanja
  • Eniz Halilović, ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice
  • Bojan Krunić, ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline
  • Šemso Muslić, ministar za finansije
  • Nizama Rišljanin, ministrica za unutrašnje poslove
  • Arman Bešlija, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i
  • Nataša Danojlić, ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose.

Novoimenovana premijerka Aida Obuća iskazala je iskreno zadovoljstvo činjenicom da je izabrana za prvu premijerku jednog od kantona u FBiH ikada.

„Došlo je vrijeme da se i žene aktivno uključe u politike i da se imenuju na mjesta na kojima se donose značajne odluke. Moj politički angažman nije od juče i ja sam već duži vremenski period aktivna u politici. U prethodnom mandatnom periodu sam obnašala funkciju predsjedavajuće Skupštine, gdje sam aktivno učestvovala u zagovaranju određenih kvalitetnih projekata. Sada ću to moći da radim sa pozicije premijerke Bosansko-podrinjskog kantona Goražde“ – kazala je ona.

Ističući to da se pred novom Vladom, koja je po svom sastavu najmlađa od osnivanja Bosansko-podrinjskog kantona, nalaze brojni izazovi, premijerka Aida Obuća kazala je da će osnovni cilj ove Vlade biti usmjeren na izgradnju kantona po mjeri svih njegovih građana.

– Mi kažemo da mladima treba dati šansu, a kada mladi dobiju šansu da budu na rukovodećim mjestima, onda mi to problematiziramo. Dakle, nećemo unaprijed donositi nikakve zaključke. Drago mi je da ću imati dobar tim. Ja sam sportista i u ovu utakmicu ulazim da pobijedim. Imam tim kojem vjerujem i koji će imati punu podršku mene kao kapitena – naglasila je ona.

Članovi Vlade danas su položili svečano zakletvu, te je predstavljen EKSPOZE novoizabrane premijerke o budućim ciljevima Vlade.

Prije zaključenja sjednice, predsjedavajuća Skupštine Edita Velić (DF) još jednom je pozvala predstavnike poslanika iz reda srpskog naroda da dostave svoje prijedloge u vezi s konstituisanjem Kluba Srba u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te, u ime Skupštine i u svoje vlastito ime, uputila čestitke pravoslavnim vjernicima povodom Vaskrsa.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.