• OBJAVLJENO: 04.05.2019.
Položeno cvijeće na spomen obilježju šehidima i šehidskom mezarju u Hubjerima
Odata počast najhrabrijim sinovima koji su svoje živote dali  u odbrani ovih prostora

U okviru programa obilježavanja Dana otpora 1992-1995.godina u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, danas je upriličeno polaganje cvijeća na spomen obilježju i šehidskom mezarju u mjesnoj zajednici Hubjeri.

Cvijeće su položile delegacije boračkih udruženja, na čelu sa ministrom za boračka pitanja BPK Goražde Edinom Aganovićem.

Pored odavanja počasti najhrabrijim sinovima naše domovine, bila je ovo prilika da se još jednom podsjeti na herojsku odbranu ovih prostora u periodu agresije na našu domovinu. Na spomen ploči u Hubjerima ispisana su imena 84 heroja koji su život dali u odbrani našeg grada i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

„Prvog dana agresije mi borci se izuzetno dobro sjećamo, a ujedno to je dan na koji se ponosimo, jer smo stali na put agresoru kako ne bi mogli okupirati ovaj dio goraždanske teritorije odnosno desnu obalu Drine, da presijeku komunikaciju od Kopača prema gradu te ne ostvare svoje zločinačke namjere. Među prvim žrtvama je komandant Halid Hubjer i Rašid Hubjer koji su dali neizmjeran doprinos organizaciji i očuvanju ovog našeg prostora“- kazao je ratni komandant 2. bataljona 43. DUB Zaim Hubjer.

Mjesna zajednica Hubjeri, ujedno, ovaj datum obilježava kao Dan mjesne zajdnice.

Jedan od sudionika ovih nemilih događaja je tada osmogodišnji dječak, a sada predsjednik MZ Hubjeri Eldin Parganlija kome  je ovaj datum ostao u dubokom sjećanju. Jedan od neizbrisivih, teških momenata je kako ističe i pogibija rahmetli Halida i Rašida Hubjera.

U ovoj Mjesnoj zajednici danas je održano i druženje sa porodicama poginulih boraca.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.