• OBJAVLJENO: 09.05.2019.
U sklopu centralne manifestacije povodom obilježavanja 9. maja – Dana dobitnika najvećih ratnih priznanja
Defile ratnih zastava na svečanoj akademiji

Posebno dojmljiv i više nego simboličan bio je defile zastava na svečanoj akademiji koji je održan u Velikoj sali Centra za kulturu.

Zastave RBiH te brigada i korpusa Armije RBiH uglavnom su nosili sinovi dobitnika najvećih ratnih priznanja.

Zastavu Prvog korpusa Armije RBIH nosio je Ermin Kulovac, sin zlatnog ljiljana Envera Kulovca koji je poginuo 16. novembra 1992.godine na Strmcu u Rogatici, kao vojnik na dužnosti zamjenika komandanta 1. rogatičke brigade.

Edin Avdić, sin zlatnog ljiljana Šemsudina Avdića iz Brčkog nosio je zastavu Drugog korpusa Armije RBiH.

Čast da na pozornicu Centra za kulturu donese zastavu Trećeg Korpusa Armije RBiH iz Zeničko-dobojskog kantona pripala je Adnanu Sirovici, čiji je otac zlatni ljiljan Amir Sirovica iz Maglaja odlikovan zlatnim ljiljanom 1994. godine kao pripadnik 201. Viteške brigade.

Zastavu Četvrtog korupusa Armije RBiH iz Hercegovačko-neretvanskog kantona ponio je Esmin Venhari, sin zlatnog ljiljana Refika Venharija koji je poginuo 1. marta 1994.godine na dužnosti komandira čete trećeg bataljona Slavne motorizovane brigade.

Fadila Porčić, dobitnica najvećeg ratnog priznanja značke “Zlatni ljiljan” iz Unsko-sanskog kantona nosila je zastavu Petog korpusa Armije RBiH. Porčić se borila u IDČ “Tigar” 502. Viteške brgade, a za iskazanu ličnu hrabrost i požrtvovanje naredbom Generalštaba Armije RBiH dodijeljeno joj je najveće ratno priznanje, značka Zlatni ljiljan.

Zastavu Šestog Korpusa Armije RBiH ponijela je Aldijana Tucaković, kćerka zlatnog ljiljana Emina Tucakovića iz Konjica , pripadnika 450. lake brigade, dok je zastavu Sedmog korpusa Armije RBIH ponio Fadil Kučuk, sin Ešefa Kučuka, dobitnika najvećeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan iz Srednjebosanskog kantona.

Na druženju zlatnih ljiljana zastavu MUP-a RBiH nosio je Teo Domuz, sin zlatnog ljiljana Čedomira Domuza Čede koji je poginuo 30.jula 1992.godine na Rogoju u općini Trnovo na dužnosti komandira Izviđačko-diverzantskog voda. Posthumno je odlikovan Ordenom zlatnog grba sa mačevima 1994.godine i ratnim priznanjima “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” 1992.godine.

Zastavu 28. Divizije Armije RBiH nosila je Dženita Doljančić, kćerka dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan Mirsada Doljančića iz Kladnja, dok je zastavu 81. divizije Armije RBiH iz nosio Ernest Imamović, sin legendarnog komandanta i zlatnog ljiljana Zaima Imamovića.

“S nama su najbolji, najodaniji, najhrabriji bosanski sinovi, ponosni, dostojanstveni, čestiti. U ovom trenutku nema časnijeg skupa i važnijeg mjesta od ovog danas. Sretni smo što ovaj dan, Dan Zlatnih ljiljana, ali i Dan pobjede nad fašizmom dijelimo sa bosanskim zlatnim ljiljanima, vama koji ste pobijedili fašizam koji se ne pamti u srcu Evrope od drugog svjetskog rata”, poručeno je tokom akademije.

www.bpkg.gov.ba/Novina “Glas Goražda”

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.