• OBJAVLJENO: 09.05.2019.
61.rođendan OŠ „ Mehmedalija Mak Dizdar“-Vitkovići
ŠKOLA SA DUGOM I USPJEŠNOM TRADICIJOM OBRAZOVANJA

Osnovna škola “Mehmedalija Mak Dizdar” – Vitkovići osnovana je 1958. godine, i u proteklih šezdeset i jednu godinu godina nije prekidala svoj rad, a nastavni proces odvijao se i u najtežim danima, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Ova škola ima dugu i uspješnu tradiciju obrazovanja, a đaci škole uvijek su u vrhu kada su u pitanju lokalna, kantonalna ili federalna takmičenja. U vremenu prije rata školu je pohađao veliki broj učenika, a ona je bila svakako jedan od simbola Vitkovića i Goražda.

Škola koja nosi ime velikog bosanskohercegovačkog pjesnika je i danas od izuzetnog značaja za ukupan obrazovani sistem u Bosansko – podrinjskom kantonu.

Pokazali su to đaci i nastavnici škole i u nizu događaja kojima su obilježili 61. rođendan ove obrazovne ustanove. U velikoj priredbi koja je održana u školskoj sali, u obraćanjima zvaničnika škole, a posebno u bogatom kulturnom programu predstavili su brojne školske aktivnosti, posebno one koje su pripremljene i realizovane kroz rad sekcija.

-Našu školu pohađaju 253 učenika. Period iza nas je, kako ocjenjujemo, veoma uspješan kada se radi o realizaciji naših obaveza i projekata, kako infrastrukturnih tako i projekata koji se odnose na unaprjeđenje odgojno – obrazovnog procesa. Zahvalni smo našim đacima i kolegama nastavnicima na rezultatima koje smo ostvarili. Za nas je ovaj Dan škole, 9. maj jako bitan datum jer obilježavamo i Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana i generalno se uz ovaj datum promovišu univerzalne ljudske vrijednosti koje mi njegujemo i u našoj školi – kazala je ovim povodom Elma Hamzić, direktorica škole u Vitkovićima.


Hamzićeva ističe izuzetno uspješna postignuća đaka škole na kantonalnim i federalnim takmičenjima.

Problem koji ima većina škola, smanjen broj đaka koji se upisuju prve razrede, proteklih godina nije zaobišao ni ovu školu.

-Naša škola obuhvata široko geografsko područje na kome nema mnogo stanovništva što se odražava i na upis djece u prvi razred. Na ovaj problem ipak gledam sa određenim optimizmom, ove ćemo godine upisati 29 prvačića i svakako se nadamo nekim boljim vremenima i kada se radi o broju đaka prvaka – dodaje Hamzićeva.

Školu u Vitkovićima pohađaju učenici i učenice iz devet mjesnih zajednica.

Šezdeset prvi rođendan Osnovne škole “ Mehmedalija Mak Dizdar” đacima i nastavnicima na školskoj priredbi čestitali su resorni kantonalni ministar Arman Bešlija i Dika Makota, direktorica kantonalnog Pedagoškog zavoda.

www.bpkg.gov.ba/Novina “Glas Goražda”

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.