• OBJAVLJENO: 09.05.2019.
Dan Srednje stručne škole „ Džemal Bijedić“u Goraždu
ŠKOLA KOJA POSTAJE LIDER U OBRAZOVANJU

Đaci goraždanske Srednje stručne škole „ Džemal Bijedić“ u programu koji je pripremljen i realizovan povodom obilježavanja Dana škole, predstavili su ovu ustanovu i njene brojne aktivnosti. Učinili su to pred zvaničnicima kantonalne i lokalne vlasti, predstavnicima drugih škola i organizacija, ustanovama i institucijama koje su partneri škole, u atmosferi prijateljstva i dobrih vibracija. Sa puno šarma prezentirali su nam zanimanja koja se izučavaju u školi koja je proslavila 71 godinu postojanja i rada.

-Naša škola je osnovana davne 1948.godine kao Škola učenika u privredi. Njena osnovna misija i zadatak je bila da školuje kadrove za potrebe preduzeća u tadašnjem goraždanskom srezu. Mislim da su njene vizija i misija i danas aktuelne i prisutne. Mi smo znači serviser privrede Bosansko – podrinjskog kantona – kaže Admir Kurtović, direktor ove škole.

Srednja stručna škola „ Džemal Bijedić“ sa istorijom dužom od sedam decenija i u čijem su ljetopisu zapisani brojni uspjesi, po mnogo čemu se profilisala kao izuzetno značajna odgojno – obrazovna ustanova. Poznata i uvažavana u, ne samo obrazovnim krugovima u Bosni i Hercegovini, već i u regionu.

-Naša škola je prepoznatljiva svuda u našoj zemlji, u obrazovnom sistemu, ali i u poslovnim krugovima i to, moram reći, više nego na lokalnom nivou. Mi još uvijek imamo veliku borbu za predrasudama i stereotipima koji su, niko ne zna iz kojih razloga, bili vezani sa Školom učenika u privredi, kao „ školom koja ima manje vrijednosti“ u odnosu na druge srednje škole. No, i taj odnos i takav stav se u posljednjim godinama značajno mijenjaju. Naša škola postaje lider obrazovanja ne samo u BPK Goražde, nego i u Bosni i Hercegovini. Mi smo prva škola koja je implementirala elemente dualnog obrazovanja, imamo velo čvrstu i mnogostruku saradnju sa privrednim subjektima, profisali smo se i u drugim oblastima – kao što je obrazovanje odraslih i mi smo organizovan i kapacitiran servis obrazovanja odraslih – ističe direktor Kurtović.

Radost obilježavanja Dana škole, sa đacima i nastavnicima podijelile su brojne kolege iz drugih škola, zvanice iz političkog i privrednog života Kantona, udruženja, poslovne asocijacije i institucije – partneri škole. Čestitke su ovim povodom, na svečanosti, uputili ministar za obrazovanje BPK Goražde Arman Bešlija i direktorica kantonalnog Pedagoškog zavoda Dika Makota.

Uz slavlje, školi je stigla i donacija – 3 D printer koji je darovala konsultantska kuća „ Targer“ iz Sarajeva. Goraždanska škola je ovoj konsultantskoj kući bila jedan od partnera u organizaciji i održavanju nedavne PIT / poslovne/konferencije u Goraždu. Ovom i nizu drugih partnera i pokrovitelja predstavnici škole na svečanosti su uručili zahvalnice.

Srednja stručna škola „ Džemal Bijedić“ ide dalje i planira nove obrazovne iskorake.- Slijedi realizacija novog poduhvata, pokretanje obrazovanja za peti stepen, polaganje majstorskog ispita kojeg smo mi nekad davno imali, u prošlom sistemu. Goražde je zbog toga gubilo ne mala finansijska sredstva. Na zahtjev naših lokalnih poslodavaca mi vraćamo taj veoma važni peti stepen. Već smo pripremili nastavne planove i programe i nadamo se da ćemo već u narednoj godini krenuti i sa tim, višim stručnim obrazovanjem – kaže Kurtović koji ističe kako su najveće vrijednosti škole njeni uposlenici i đaci koji tradicionalno, na brojnim takmičenjima osvajaju najveće nagrade i priznanja.

www.bpkg.gov.ba/Novina “Glas Goražda”

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.