• OBJAVLJENO: 10.05.2019.
Press konferencija ministra za boračka pitanja
Predstavljeni programi utroška sredstava Ministarstva za boračka pitanja za 2019. godinu

 

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dala je na svojoj jučerašnjoj sjednici saglasnost na ukupno tri programa utroška sredstava Minsitarstva za boračka pitanja za ovu godinu, a programe je, na današnjoj press konferenciji, predstavio resorni ministar Edin Aganović.

– Moram reći da je budžet za ove programe smanjen u odnosu na prethodnu godinu za nekih 150.000 KM, pa, tako, i sredstva na tim kodovima su smanjena. Ovdje se najveći iznos sredstava odnosi na kod „Tekući transferi pojedincima“ u iznosu od 550.000 KM i to su sredstva koja će se koristiti na izvršavanje obaveza proisteklih iz Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica. Prije svega, tu mislimo na banjsko-klimatska liječenja, jednokratne pomoći, nabavku udžbenika, zdravstvenu zaštitu, itd.- kazao je.

Drugi program na koji je data saglasnost je program „Tekući transferi neprofitnim organizacijama“.

– Sredstva su također smanjena u odnosu na prošlu godinu i iznose 240.000,00 KM. Sa tog koda se  finansiraju temeljna boračka udruženja, dakle redovne mjesečne tranše za njihovo funkcionisanje, zatim obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog ‘92-‘95, a imamo jedan dio transfera prema Fondaciji „Istina za Goražde“ – pojasnio je minsitar Edin Aganović.

Vlada je dala saglasnost i na program „Kapitalni transferi pojedincima“ u iznosu od 30.000 KM.

– To je subvencija u samozapošljavanju. Ovdje treba istaći da smo u prošloj godini realizovali deset takvih slučajeva, odnosno deset pripadnika boračke populacije pokrenulo je svoj vlastiti biznis, uglavnom kroz poljoprivrednu i neku zanatsku djelatnost – istakao je ministar.

On je također kazao da je jučerašnjom odlukom Vlade omogućeno potpisivanje Sporazuma o utvrđivanju naknade za zdravstvenu zaštitu pripadnika boračke populacije koji to pravo ne ostvaruju po drugom osnovu za 2019. godinu.

Ovom prilikom najavljeno je da je za sljedeću sedmicu zakazano potpisivanje Ugovora o rekonstrukciji i izgradnji centralnog spomen obilježja braniteljima BPK Goražde.

S tim ciljem, premijerki BPK Goražde Aidi Obući data je saglasnost za potpisivanje ugovora s odabranim izvođačem radova za realizaciju prve faze ovog projekta, budući da će se projekt izgradnje Centralnog spomen obilježja realizovati u dvije faze.

– Prva faza su betonski radovi sa izgradnjom „Kapije života“, a druga faza će biti kamenorezački radovi, odnosno ispisivanje imena branilaca na samom spomen-obilježju. Također, ovdje ću istaći da smo mi aplicirali prema Federalnom ministarstvu za jedan dio sredstava prema javnom pozivu za ovaj dio spomen-obilježja i, konačno, da Grad i Kanton dobiju jedno dostojno mjesto gdje će se obilježavati značajni događaji, datumi i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, ustvari, jedno spomen-obilježje kakvo zaslužuju branioci ovog grada – kazao je ministar Aganović.

Prema njegovim riječima, sredstva za finansiranje prve faze projekta u iznosu od oko 63.000,00 su osigurana u budžetu za ovu godinu, dok će se sredstva za realizaciju druge faze izgradnje spomen-obilježja, u procijenjenom iznosu od oko 80.000,00 KM, planirati u budžetu za sljedeću godinu.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.