• OBJAVLJENO: 04.06.2005.
Prva press konferencija osmog Internacionalnog Festivala Prijateljstva Goražde 2005

U srijedu 1.06.2005 godine održana je prva press konferencija osmog Internacionalnog Festivala Prijateljstva Goražde 2005 u Domu mladih Centra za kulturu na kojoj su predsjednik Oranizacionog odbora Festivala prijateljstva prof. Mustafa Kurtović, direktor Festivala prijateljstva, Alija Lapo, te šefovi pododbora, Samir Obarčanin, Enes Džemidžić i Osman Somun, prisutne novinare upoznali o dosadašnjem radu Oragnizacionog odbora Festivala prijateljstva.

Predsjednik Organizacionog odbora, prof. Mustafa Kurtović istakao je između ostalog da su ubrzane pripreme za festival prijateljstva, da odbor intenzivno radi već dva mjeseca te da predstoji gro posla na organizaciji ovog dogadjaja. Jedan od ciljeva ovog Festivala pored zabavnog sadržaja, je i da se obogati biznis razgovorima te raznim prodajnim i drugim izložbama i aktivnostima koje će festival učiniti i privrednom manifestacijom otvarajući veće mogućnosti na polju njegove finansijske samoodrživosti. Predsjednik Kurtović je pozvao medije da podrže Festival na čijoj pripremi radi odbor od 50 članova i koji je od velikog značaja za grad Goražde, ali i cijelu BIH.Veliko interesovanje za organizaciju festivala vlada i van naše zemlej medju dijasporom, a brojni su pozivi iz drugih zemalja koje žele učestvovati u ovoj manifestaciji.
Na osmom internacionalnom festivalu prijateljstva očekuje se dolazak učesnika iz desetak zemalja Evrope.
Organizacioni odbor obećava da će osmi Internacionalni Festival prijateljstva biti do sada najbolje orgnizirani festival.
Prvi put ove godine Festival prijateljstva ima svog direktora, gospodina Aliju Lapa, koji je prisutne novinare informisao o dosadašnjem radu Organizacionog odbora. U tom kontekstu, formirano je 10 timova za realizaciju zadataka na Festivalu i svi timovi intezivno vode aktivnosti za koje su zaduženi te se već može govoriti o konkretnim dogovorima. Na početku treba istaći da je novina u odnosu na prošle festivale to što će ove godine na dan 31. avgusta bit upriličen zabavni program sa modnom revijom (U susret festivalu) koji će praktično i najaviti festival.
Likovna kolonija postala je jedan od obaveznih sadržaja festivala za koju su već počele pripreme a upravo ovih dana opremaju se slike nastale na prošlogodišnjem festivalu. Otvaranje ove izložbe planirano je na samom početku festivala a inače sva djela nastala u svim kolonijama postaju vlasništvo grada Goražda.

Sigurno da njaviše interesovanje naših sugrađana i njihovih gostiju je učešće poznatih lica domaće i strane folk ili zabavne muzike. Treba istaći da je cilj odbora osigurati sadržaje da se za svakog nađe po nešto tako da je lepeza učesnika veoma široka. Do sad su postignuti dogovori za dio koji se tiče zabavne muzike sa: Masimom Savićem, beogradskom grupom „Negativ“, grupom „Astral Tribe“ iz Italije a u toku su pregovori sa grupom Cubismo te; Goranom Karanom, Al Dinom, Grupama Dubioza kolektiv, Emir i Frozen Camels i drugim.

Od interpretatora narodne muzike dogovoreni su ili su u završnoj fazi nastupi: Zehre Bajraktarević, Riza Hamidovića, Hanke Paldum, Muharema Serbezovskog, Armina Šakovića, Amele Zuković, Selme Bajrami i Halida Bešlića kao i asambla „Zlatne žice“. Ovdje treba istaći da će na dvije pozornice od kojih je jedna ispred gradske dvorane a druga na trgu branilaca nastupiti i veliki broj domaćih folk i rok izvođača kao npr. Selver Adžem, Lejla Hrelja, Kontrapunkt, Gž rock… Na festivalskim daskama svoje najuspješnije koreografije publici će predstaviti svi foklorni ansambli iz našeg Kantona zajedno sa drugim ansamblima iz Sarajeva, Tešnja, Novog Pazara, Karlovca i dr.
Posebna poslastica za sve nas bit će nastup folkornog ansambla iz Konje (Turska) i nastup hora duhovne muzike „Ibn Arebi“.

Ozbiljna muzika također će dobiti svoje mjesto i prostor tako da je već izvjestan nastup vokalnog ansambla „Baset“ iz Sarajeva zatim Samira Ahmetsahića, Aldijane Tuzlak, Naide Kuljuh, Ajle Balić, Latifa Moćevića.

U cilju predstavljanja tradicije našeg kraja organizovat će se „Goraždanska avlija“ što naziv je za aktivnosti komi bi se u saradnji sa svim goraždanskim udruženjima žena predstavile bosanska soba, bosanska avlija, rukotvorine tradiconalna bosanska jela, pjesma sevdalinka, narodne igre.U okviru ove aktivnosti bio bi upriličen tradicionalni bosanski ručak za oko 100 gostiju.

Dio festivalskih aktivnosti rezervisanih za pozorište i film popunit će:
-Ansambli Filozofskog fakulteta iz Sarajeva sa predstavom „63 trenutka vremena“
-„Hanka“ goraždanski amateri
-„Derviš i smrt“ narodno pozorište iz Tuzle
-Tešanjsko pozorište sa kolažnim programom posvećenim Musi Ćazimu Ćatiću.
-U planu je nastup Narodnog pozorišta iz Sarajeva sa jednom predstavom, zatim Kamernog teatra kao i pozorišnog ansambla iz Novog Pazara.
Na kraju treba istaći da će festival u najvećem dijelu biti finansiran od sredstava sponzorstva i reklame a već su pristigle i prve potvrde sponzorskog učešća mnogih organizacija i institucija koje su i predhodnih festivala dale zanačajan doprinos kao što je BH Telecom, Federalno Ministarstvo kulture i dr.
Na kraju treba istaći i aktivno učešće građana u kreiranju ukupnih aktivnosti u vezi festivala tako da se javljaju sami građani sa idejama kako festival učiniti što boljim i zanimljivijim. Ističemo primjer g. Dževada Martinovića Rinde koji je ponudio orginalno rješenje mape grada a koje je organizator sa zadovljstvom prihvatio.

(preuzeto sa gorazde.ba)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.