• OBJAVLJENO: 22.05.2019.
22. maj – Dan sjećanja na nevino ubijene civile u Lozju
„Zločin za koji još niko nije odgovarao“

U Goraždu je danas obilježen 22. april – Dan sjećanja, datum kada se se prisjećamo nevino stradalih civila u goraždanskom naselju Lozje.

Povodom obilježavanja 27. godišnjice od ovog strašnog događaja, kada su pripadnici srpske vojske nakon što su 18 dana držali pod okupacijom ovo mjesto ‘upale’ u naselje, te mučki ubili ili odveli 40 civila, među kojima najveći broj žena, djece i staraca, položeno je cvijeće i proučena Fatiha na spomen-obilježju stradalima.

U ceremoniji polaganja cvijeća učestvovali su porodice ubijenih civila, predstavnici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grada Goražda, predstavnici Muftijstva goraždanskog, Saveza logoraša BiH, Udruženja logoraša „Goražde“, udruženja „Žrtve rata“ i „Žene u oslobodilačkom ratu“ te Udruženja veterana rata i patriotske lige BPK-a.

Kao i mnogi raniji govornici, premijerka Aida Obuća i danas je istaknula činjenicu da za ovaj zločin još niko, nikada nije odgovarao.

– Kao Goraždanka i kao neko koje je bio cijelo vrijeme ovdje i gledao te strahote rata želim danas, nakon ove vremenske distance, da kažem da je ovaj zločin koji se desio 1992. godine velika rana u srcu svih Goraždana iz razloga što je to zločin koji nema kazne, zločin za koji niko nije odgovarao – kazala je premijerka.

Ona je također istaknula da je dužnost svih onih koji su dobili povjerenje građana, a koji obnašaju određene funkcije, da istraju u tome da se počinioci ovog zločina pronađu i kazne.

– Bit ćemo jako glasni sa Drine i tražiti da dobijemo istinu i pravdu za Goražde, za sve žrtve koje su se desile, ne samo u Lozju 1992. godine, nego na području cjelokupne općine Goražde i ovog kantona. Zato, budite uvjereni, da ćemo što intenzivnije usmjeriti svoje aktivnosti da zločini koji su se desili ovdje ne ostanu bez kazne – istaknula je premijerka Aida Obuća.

Ispred porodica ubijenih civila na ceremoniji se obratio Muhamed Sijerčić, a govorili su također i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković, predsjednik Udruženja logoraša „Goražde“ Muhamed Hećo  i predstavnica Udruženja žena u oslobodilačkom ratu Esma Drkenda.

Na ceremoniji koja je organizirana u sklopu manifestacije Dani otpora u BPK Goražde, nastupio hor Centra za kulturu, a u toku dana proučen je i tevhid za stradale civile.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.