• OBJAVLJENO: 11.06.2005.
Ambasador VSN Libijske Džemahirije posjetio BPK Goražde

Na početku posjete Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde ambasadora Velike Socijalističke Narodne libijske Džemahirije nj-e. Ayada S.S. Shawisha primio je goraždanski muftija Hamed.ef. Efendić. On je ambasadora upoznao sa razaranjem vjerskih objekata u istočnoj Bosni tokom posljednih ratnih dešavanja i sa aktivnostima koje Islamska zajednica, uz pomoć prijateljskih zemalja, provodi na njihovoj obnovi, te ga pozvao da u augustu prisustvuje otvaranju Careve džamije u Višegradu.

Za libijsku delegaciju, potom je upriličen prijem kod Premijera Bosansko-podrinjskog kantona mr. Salka Obhođaša. Na ovom prijemu, kojem su, pored Premijera i njegovih saradnika, prisustvovali i načelnici općina u sastavu kantona, gostima su predstavljeni privredno-ekonomski i turistički potencijali ovog dijela BiH.

„Prvenstveni cilj posjete je razvijanje ekonomskih odnosa između ovog Kantona i naše zemlje. Najkraći put za ulazak kapitala od kojeg bi ovdašnje stanovništvo imalo koristi je turizam, izgradnja hotela, ali i ulaganja u fabrike, te mogućnost plasmana bh. proizvoda na libijsko tržište“,-kazao je ambasador, iznoseći i konkretne primjere saradnje sa bosanskohercegovačkim firmama poput „Bosnalijeka“, prehrambenih firmi iz Kantona Sarajevo i drugih.

Ambasador Ayad kazao je da prema njihovim saznanjima u Libiji trenutno radi oko 5000 bh. građana, a njihov cilj i želja su da se taj broj poveća.
„Ambasadoru su predstavljene mogućnosti ulaganja u lovni i ribolovni turizam, ali i mogućnost da zainteresovani libijski privrednici putem koncesija mogu iskoristiti i nalazište gipsa u općini Foča-Ustikolina, ili učestvovati u izgradnji velike Hidroelektrane na Drini, što bi za nas bilo od velikog značaja- „ kazao je ovom prilikom premijer Obhođaš.

Na kraju posjete Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, libijski ambasador je zajedno sa svojim domaćinima obišao pogone firme „Bektointernacional“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.