• OBJAVLJENO: 05.06.2019.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Obilježen Dan šehida

Drugog dana Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini, Bošnjaci obilježavaju Dan šehida, prisjećajući se boraca Armije Republike BiH koji su poginuli tokom agresije na našu domovinu od 1992. do 1995. godine.

Tako je danas bilo i u Goraždu, gdje su porodice šehida, predstavnici Islamske zajednice Goražde, boračkih udruženja, zvaničnici Grada Goražda i BPK-a kao i građani, učeći dove i molitve, posjetili šehidska mezarja Glamoč, Omeđak, Baćci i Kolijevke, prisjećajući se najboljih bosanskih sinova koji su dali živote u odbrani kako ovih prostora, tako i BiH.

Obilježavanju Dana šehida u ime Vlade BPK prisustvovala je premijerka Aida Obuća sa ministrima u Vladi, a i u ime Grada Goražda gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima.

U okviru obilježavanja Dana šehida, pored obilaska šehidskih mezarja i polaganja cvijeća na spomen obilježju ”Goražde – grad heroj svojim braniocima”, u Kajserija džamiji proučena je hatma i dova šehidima Bosne i Hercegovine, dok je u Orahovicama obilježena godišnjica pogibije Hasana Turčala Brzog i saboraca.

Dan šehida je dan sjećanja na sve one koji su se svojim hrabrim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo. Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

www.bpkg.gov.ba /www.gorazde.ba

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.