• OBJAVLJENO: 12.06.2005.
Hoće li konačno doći do realizacije Projekta izgradnje regionalne deponije smeća u Goraždu?

Savremena deponija smeća kao potencijalni izvor energije!

“Izgradnja reginalne deponije smeća u Goraždu “ bila je tema radnog sastanka Premijera BPK-a Goražde Salka Obhođaša i pomoćnika ministra prostornog uređenja FBiH Murisa Hadžića.
Ovom sastanku prisustvovali su i načelnik općine Goražde prof. Mustafa Kurtović, te ministri za privredu i urbanizam Ferid Bučo i Vladimir Nedimović.
Milion dolara Svjetske banke, kao i mogućnost da ova banka dofinansira cjelokupan projekt, konkretni su pokazatelji da je početak izgradnje regionalne deponije smeća u Goraždu, na lokalitetu Haldište u goraždanskoj mjesnoj zajednici Zupčići izvjestan, kazano je na početku ovog sastanka. Ostaje samo da saglasnost na ovaj projekt daju građani mjesne zajednice na čijoj teritoriji će biti stacionirana regionalna deponija smeća, koji do sada i nisu bili baš oduševljeni ponuđenim prijedlogom.
No, prema riječima gospodina Hadžića, primjeri sarajevske, banjalučke deponije smeća, kao i onih sličnih njoj, kazuju da se radi o visokoj tehnologiji zaštite okoline, kao i o mjestu, potencijalnom izvoru energije- zemnog gasa, od kojeg bi imala koristi šira društvena zajednica i gdje bi unosan posao mogao pronaći izvjestan broj nezaposlenih lica.

Informisanje javnosti o cjelokupnom projektu, kao i o svim aspektima koristi njegove realizacije, jedan je od postavljenih zadataka u narednom periodu. U tom pravcu su i neki do zaključaka sa ovog sastanka. Dogovoreno je da se radi informisanja građana mjesnih zajednica Zupčići i Vitkovići o projektu regionalne deponije smeća, 16.06.2005. organizuje njihova posjeta sarajevskoj deponiji smeća.
Nakon posjete Sarajevu održaće se stručna prezentacija u Goraždu, a javnost će se informisati i posredstvom odgovarajućih kontakt emisija na radiju i televiziji. Tim povodom na istu temu, 22.juna 2005. godine u Maloj sali Centra za kulturu u Goraždu sa početkom u 11,00 sati biće održan i okrugli sto.
Zaključeno je takođe, da se za 14.06. 2005.godine u 14,00 sati zakaže sastanak sa načelnicima svih susjednih općina Gornjedrinske regije, koji su potpisivanjem Memoranduma o saradnji i formiranjem Međuopćinskog vijeća, već iskazali svoju političku saglasnost da se regionalna deponija gradi na lokalitetu općine Goražde. Na ovom sastanku potrebno je potvrditi tu spremnost, jer bez ove političke volje susjednih općina, kao i volje građana mjesnih zajednica na čijem lokalitetu će se graditi regionalna deponija smeća, cjelokupan projekt bio bi doveden u pitanje.
No, kako bilo da bilo, potreba uređenja i izgradnje, po svim ekološkim i tehničkim standardima moderne deponije smeća na području Gornjedrinske regije prijeko je potrebna radi bolje zaštite okoline, a posebno, rijeke Drine i njenih pritoka, te stvaranja uslova za razvoj turizma kao perspektivne grane privrede .

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.