• OBJAVLJENO: 06.06.2019.
Dan OŠ „ Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača / Goražde
ŠKOLA KAO KNJIGA U KOJOJ SU ISPISANE NALJEPŠE STRANICE OBRAZOVANJA

„ Danas zatvaram jednu ispisanu knjigu nazvanu osnovno obrazovanje, otvarajući novu. Krećem lagano ali sigurno putem novih izazova i prepreka, prema snovima. Za moje uspjehe zaslužni su prije svega moji roditelji, nastavnici, prijatelji, a onda ja sama.Veliko hvala direktorima ove škole koji su obnašali ovu funkciju za vrijeme mog obrazovanja u ovoj školi. Jako mi je važno da spomenem učitelje i nastavnike koji su nas učili da budemo ono što jesmo, da odgovaramo za ono što uradimo i ne stidimo se našeg rada i truda….“
Prenijeli smo samo dio iz emotivnog obraćanja Amine Djana, učenice generacije u OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ iz Ilovače, u gradu Goražde, na svečanosti održanoj povodom Dana ove ustanove.

Činimo to jer su u rečenicama ove djevojčice sadržane i riječi i uspomene svih đaka ove škole, u priči koja traje već 62 godine, sjećanja nekadašnjih đaka, ali i sadašnjih učenika i malih maturanata. Amina je to učinila na sjajan način, sa iskrenošću koja je i najveće bogatstvo i vrijednost svih đaka u osnovnim i srednjim školama BPK Goražde.

Zato je i poruka kantonalnog resornog ministra obrazovanja Armana Bešlije ličila na Amininu poruku. O potrebi da svim učenicima, u svim školama bude posvećena podjednaka pažnja i stvaraju im se uslovi za uspješno obrazovanje i školovanje.

-Čestitke upućujem svim đacima i svakako, prosvjetnim radnicima koji iz dana u dan vrijedno rade kako bi djeca i u najudaljenijim zajednicama sjedila svako jutro u svojim školskim klupama i sanjala o tome kako će sutra biti dobri učitelji, doktori, sportisti, naučnici, umjetnici, a prije svega, dobri ljudi – poručio je Bešlija.

Čestitke povodom Dana škole u ime goraždanskog gradonačelnika dr. sci Muhameda Ramovića uputio je na svečanosti šef njegovog kabineta Armin Čavrk.

Ovom su prilikom uručene nagrade đacima koji su proglašeni ponosima i učenikom generacije, kao i đacima koji su na konkursu povodom Dana škole imali najuspješnije literarne radove.

Direktor škole Šemso Aganspahić s radošću je govorio o radu škole koja je u prijeratnom periodu bila među većim školama po broju đaka, njenim usponima i uspjesima đaka i nastavnika.
-Naša škola obuhvata veliko školsko područje u šest mjesnih zajednica. Škola ima pet objekata a škola datira od 1957.godine. Nekada je ova škola imala 1400 đaka, ali je taj broj danas puno manji. Što se tiče školskih objekata oni su opremljeni, postoji dobra infrastruktura za održavanje odgojno – obrazovnog rada, a brojne aktivnosti se realizuju kroz projekte podržane sa svih nivoa vlasti, od lokalnog, kantonalnog, do federalnog i državnog. Postižemo uspješne rezultate zahvaljujući zalaganju učesnika, saradnji sa roditeljima i marljivom radu nastavnika . U narednom periodu planiramo opremanje još nekih kabineta, opremanje fiskulturne sale u područnoj školi u Osanici i obuku za nastavnike – kaže Aganspahić.

U izuzetno sadržajnom programu kojim je obilježen Dan škole vidjeli smo i čuli veliki broj đaka koji su u recitalima, skečevima, nastupom folklora i malih glumaca pripremljenim uz pomoć nastavnika, pokazali svu raskoš njihovih talenata i posvećenosti sekcijskom radu.

www.bpkg.gov.ba/Novina “Glas Goražda”

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.