• OBJAVLJENO: 07.06.2019.
Posjeta Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Sastanak kantonalnih zvaničnika s premijerom FBiH i direktorom Elektroprivrede BiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je boravio u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

U pratnji saradnika i direktora Elektrodistribucije BiH Bajazita Jašarevića, premijer Novalić se susreo s predsjedavajućom Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Editom Velić, premijerkom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aidom Obućom i ministrima u Vladi, a ovom prilikom razgovarano je o temama od interesa za Bosansko-podrinjski kanton Goražde i mogućnostima ostvarivanja podrške sa nivoa Federacije u rješavanju najznačajnijih pitanja za ovaj kanton.

Jedno od neizostavnih pitanja danas je bilo i pitanje izgradnje nove putne komunikacije između Goražda i Sarajeva.

– Kada je riječ o izgradnji tunela „Hranjen“ poznato je da smo mi obezbijedili 63 miliona konvertibilnih maraka koji su na raspolaganju, a razlog što do sada nešto više nije urađeno jeste što nije izdata urbanistička saglasnost. Iduće sedmice i to će biti završeno, ta sredstva koja su obezbjeđena mogu se početi trošiti,  a danas smo dogovorili kako obezbijediti i ostalu količinu novca kako se ne bi zaustavljali radovi i kako bi u naredne tri godine zaista dobili ovu komunikaciju Goražda sa Sarajevom – kazao je premijer Fadil Novalić.

Premijerka Aida Obuća iskazala je veliko zadovoljstvo današnjom posjetom premijera Federacije.

– Imali smo jako kvalitetan i produktivan sastanak gdje smo se konkretno dotakli onih gorućih pitanja koji su u fokusu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Vlade Federacije BiH. Dakle, ono što je bitno za sve građane Bosansko-podrinjskog kantona Goražde jeste svakako putna komunikacija Sarajevo –Goražde sa akcentom na tunel „Hranjen“. Poznato je da je Vlada Federacije u tom projektu učestvovala od samog početka, bez čije podrške se ne bi ni moglo krenuti u realizaciju ovog projekta – kazala je ona

S tim u vezi, ona je dodala da je danas rezimirano sve ono što je do sada urađeno na projektu, kako bi se konkretizirale naredne aktivnosti na ovom projektu.

Sa premijerom Novalićem razgovarano je i o finansijskoj situaciji u budžetu kantona.

– U onim kapacitetima u kojima može, Vlada FBiH će i reagovati prema našem kantonu, a konkretno mislim na grant sredstva. Svjesni smo da u našem budžetu postoji određeni deficit koji ćemo pokušati da saniramo. To nije problem koji se može riješiti u tekućoj godini i ono što smo mi danas dogovorili jeste da ćemo to rješavati u kontinuitetu u ovom mandatnom periodu – kazala je premijerka Aida Obuća.

Osim o finansijskoj stabilnosti, razgovarano je i o osiguranju  uslova za izvođenje infrastrukturnih i drugih projekata.

– Ovdje, prije svega, mislim na infrastrukturne projekte kojih smo se mi ovdje dotakli i veću i bolju iskorištenost hidropotencijala koji mi ovdje imamo. Sastanku je prisustvovao i direktor JP „Elektroprivreda “ BiH, a razgovarali smo o onim aktivnostima koje su urađene od strane lokalne zajednice kada je u pitanju donošenje odluka za izvođenje istražnih radnji za hidroelektranu – istakla je premijerka.

U svom daljnjem izlaganju, ona je kazala da se do sada dosta toga uradilo na stvaranju preduslova za ove istražne radove.

– To je projekat koji je koncipiran kao kapitalna investicija na ovom području i ja mislim da bi taj projekat trebao u kontinuitetu da se prati i, u skladu sa zakonskim okvirima i pravilima struke, da se i realizira. Nisam vidjela da je bilo otpora prema tom projektu, imamo odluke Općinskog vijeća Ustikolina i Gradskog vijeća Grada Goražda koje idu u tom pravcu, te pozitivno mišljenje federalnih i kantonalnih ministarstava – kazala je premijerka Aida Obuća.

Kada je riječ o podršci Federacije u drugim oblastima, istaknuto je da je danas okvirno dogovorena kvalitetnija podrška sportu od strane privrednih subjekata u državnom vlasništvu koji egzistiraju na području Bosansko-podrinjskog kantona, a razgovarno je i o mogućnostima podrške Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u implementaciji budućeg Zakona o demobilisanim borcima.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.