• OBJAVLJENO: 10.06.2019.
Povodom izvršenja krivičnih djela kvalifikovanih kao krađa i teška krađa
U Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde održana press konferencija

U proteklih deset dana na području Grada Goražde i Općine Pale u FBiH registrovano je pet krivičnih djela kvalifikovanih kao krađa i teška krađa. Tim povodom, u  Upravi  policije Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona održana je press konferencija na kojoj su o operativnim  i istražnim radnjama u rasvjetljavanju ovih krivičnih djela  govorili šef Ureda komesara policije Emko Rizvanović i  šef Odsjeka za opći kriminal  Edvard Ratković.

Krađa je izvršena u četiri stambena objekta i gradskom groblju u općini Pale FBiH, a operativnim radom na terenu policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde indicirali su dva lica kao moguće počinioce ovih krivičnih djela.

Nakon kriminalističke obrade, ova lica u potpunosti su priznala izvršenje navedenih  krivičnih djela.

„Radi se o jednom licu sa teritorije opštine Pale, Republika Srpska i jednom licu sa teritorije Kantona Sarajevo za kojima je raspisana i operativna potraga. Na osnovu raspisane operativne potrage, policijski službenici Policijske stanice Pale i policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo  lišili su slobode dva lica i predali ih policijskim službenicima Uprave policije MUP-a BPK Goražde nad kojima je zavedena kriminalistička obrada. Tokom kriminalističke obrade, ova lica su u potpunosti priznala izvršenje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret. Nakon kriminalističke obrade i prikupljenih materijalnih dokaza, Kantonalnom tužilaštvu Goražde bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu teške krađe protiv ovih lica“, kazao je Emko Rizvanović, šef Ureda komesara policije.

Prema riječima šefa  Odsjeka za opći kriminal Uprave policije MUP-a BPK Goražde Edvarda Ratkovića koji je bio direktno uključen u provođenje operativnih i istražnih radnji, izvršioci ovih krivičnih djela odranije su poznati policiji i skloni su izvršenju krivičnih djela.

„Prilikom kriminalističke obrade oni su u potpunosti priznali izvršenje krivičnih djela i kod njih je pronađen dio ukradenih predmeta koji potiču iz stambenih objekata. Što se tiče otuđenja bisti sa groblja u Prači, radi se o pet bronzanih bista sa likovima jedne porodice čiji su članovi sahranjeni u tom groblju i dvije bronzane ploče koje su takođe otuđene sa tih nadgrobnih spomenika“-pojasnio je  na današnjoj press konferenciji šef  Odsjeka za opći kriminal Uprave policije MUP-a BPK Goražde Edvard Ratković.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.