• OBJAVLJENO: 14.06.2019.
Posjeta privrednim subjektima na području BPK Goražde
Podrška Vlade ići će u pravcu stvaranja boljih uslova za poslovanje privrednih subjekata

U nastavku posjeta lokalnim privrednim subjektima, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, na čelu s premijerkom Aidom Obućom danas je posjetila firme „Emka Bosnia“ d.o.o. i „EBI“ d.o.o. Goražde.

Riječ je o radnim posjetama Vlade koje će biti upriličene svim većim privrednim subjektima na području kantona,  a čiji je cilj upoznavanje s problemima privrede i sagledavanje mogućnosti za podršku Vlade u njihovom rješavanju.

– Ove današnje sastanke, kao i jučerašnje ocjenjujem kao kvalitetne iz razloga što je prije svega bilo upoznavanje sa novom Vladom BPK Goražde, a nakon toga razgovarano je konkretno o projektima na kojim ćemo zajedno raditi. Ono što je generalni zahtjev privrede jeste da Vlada bude servis u smislu podrške privredi kako bi smo ostvarili naš zajednički, cilj a to je prosperitetan i ekonomski održiv Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Osim intervencija na određena zakonska rješenja u oblasti privrede i privrednih subjekata  te privrednim podsticajima u ovoj godini, razgovarano je i o drugim temama od značaja za poslovanje privrednih društava, a jedno od njih je i kvalifikovana radna snaga.

– Do sada smo imali dualni sistem obrazovanja koji je tretirao završne razrede srednjih škola, a ono, na šta privreda ukazuje kao na potrebu, jeste da se taj dualni sistem počne primjenjivati od prvog razreda u srednjim stručnim školama kako bi se tokom četvorogodišnjeg srednjeg obrazovanja učenici u potpunosti osposobili za samostalan rad u privrednim subjektima. Dakle, ima prostora za nova upošljavanja, ali se mora obratiti pažnja na kvalitetniji obrazovni sistem, u smislu uvođenja više prakse od prvog razreda srednje škole – kazala je premijerka.

Rasterećenje privrede, u smislu smanjenja određenih taksi i naknada, također je bila jedna od tema o kojima se razgovaralo.

– Mi imamo par zakona koji se donose na nivou kantona kada su u pitanju parafiskalni nameti, a danas i juče smo pričali o tim zakonskim rješenjima. Ono što smo zajednički dogovorili jeste da će se napraviti jedna kvalitetna analiza trenutnog stanja i projekcije koja bi išla u smislu izmjene tih zakonskih rješenja – pojasnila je premijerka Aida Obuća.

Interesantno pitanje za sve privredne subjekte jeste i donošenje Zakona o lokalnom poslovanju, čije usvajanje je planirano programima rada Vlade i Skupštine za ovu godinu.

– To je jedan reformski zakon kojim bi se dala podrška privrednim subjektima, što bi, u konačnici, proizvelo da imamo zadovoljnije radnike i veći broj radnika koji su zaposleni na našem području. Dakle, dosta je otvorenih pitanja i tema, a ovo su prvi sastanci i prve posjete i ja očekujem da će se ova saradnja nastaviti – kazala je premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.