• OBJAVLJENO: 24.06.2019.
Sastanak premijerke i resornog ministra s predstavnicima kantonalne Obrtničke komore
Razgovarano o problemima obrtnika i poduzetnika na području BPK Goražde

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i ministar za privredu Mensad Arnaut  održali su sastanak s predstavnicima rukovodstva kantonalne Obrtničke komore na kojem je razgovarano o problematici u oblasti obrta i poduzetništva na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Predsjednik Obrtničke komore Ahmed Popović informisao premijerku i resornog ministra o trenutnoj situaciji u pomenutim segmentima, s akcentom na goruća pitanja za čije rješavanje je zatražena podrška Vlade i resornog ministarstva.

Teme o kojima je razgovarano bile su lobiranje za podsticaje kod viših nivoa vlasti, obrazovanje učenika, program kantonalnih novčanih podsticaja u obrtu i poduzetništvu, te planirani projekti Obrtničke komore u 2019. godini.

Kada su u pitanju federalni podsticaji za razvoj poduzetništva i obrta, predstavnici Komore istakli su da u prošloj godini nije odobrena nijedna od 15 aplikacija za podsticaje obrtnika s prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, iako ovi podsticaji predstavljaju najvažniji izvor finansiranja novih investicija i zapošljavanja u ovoj oblasti.

U polju obrazovanja iskazana je potreba za uvođenjem određenih zanata u obrazovni sistem, kao i stvaranje boljih uslova za prekvalifikaciju radne snage, s ciljem da se omogući jednostavnije otvaranje i registracija novih obrta na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Razgovarano je i o problemu zatvaranja obrta, pri čemu je istaknuto da su u ovom kantonu, u posljednje dvije godine, zatvorena 73 a otvorena 64 obrta. U najvećem broju slučajeva (više od 90 posto), kao razlozi za zatvaranje obrta navedeni su nedostatak posla i nerentabilno poslovanje.

Premijerka Aida Obuća i ministar Mensad Arnaut izrazili su podršku Obrtničkoj komori te kazali su da je jedan od glavnih prioriteta Vlade i resornog ministarstva da u saradnji s drugim relevantnim činiocima rade na stvaranju što povoljnije poslovne klime i uslova za nova ulaganja na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

S tim u vezi, istaknuto je da će Vlada u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti uložiti potrebne napore u ostvarenje ovih ciljeva, kako kroz normativno-pravne aktivnosti, tako i kroz podršku obrtnicima i Obrtničkoj komori.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.