• OBJAVLJENO: 12.06.2005.
Započela manifestacija „ Grebak-put života“

Planinarski pohod „putem života“- da se nikad ne zaboravi!

Odbor za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godina, u saradnji sa Bošnjačkim planinarskim društvom “Goražde-Maglić “iz Goražda i Mjesnom zajednicom Orahovice, organizuje ovog vikenda manifestaciju “Grebak-put života”, u znak sjećanja na veoma važne bitke u odbrani stanovnika ovog područja , njihov mukotrpni put i stradanje na „putu života“ do Grepka, te na lik i djelo ratnog komandanta Hasana Turčala- Brzog, koji je i poginuo vodeći po ko zna koji put iz goraždanskog obruča pakla kolone izbjeglica i gladnih, opasnim planinskim vrletima do Grepka i dalje.

Na pohod prema Grepku, prema kojem su se, te ratne zime 92. na 93. godinu, ali u mnogo težim uslovima, zaleđenim stazama i paklenim zasjedama, kretale kolone ljudi, svake godine, pa tako i ove , desetog juna krenuli su mnogobrojni planinari, članovi Bošnjačkog-planinarskog društva Goražde – Maglić, članovi Saveza izviđača Bosansko-podrinjskog kantona i građani Goražda, te njihovi gosti iz planinarskih društava iz cijele Bosne i Hercegovine.

Mjesto okupljanja planinara bio je plato pred Gradskom dvoranom „Mirsad Hurić“ u Goraždu, gdje je prigodnim obraćanjima ministrice za boračka pitanja u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Nermane Sofović i načelnika općine Goražde prof. Mustafe Kurtovića, manifestacija zvanično otvorena.
Na Grepku su planinari proveli noć uz logorske vatre da bi ujutro 11.juna formirali kolonu i krenuli prema Rudoj Glavi, krajnjem odredištu. Dolazak prvih učesnika ovog pohoda na Rudu Glavu očekuje se oko 15 sati. Kulturno-zabavni program, sportska natjecanja i prigodna obraćanja, sadržaji su boravka učesnika ovog pohoda na Rudoj Glavi.
Tradicionalno, ovog vikenda i građani goraždanske mjesne zajednice Orahovica obilježavaju značajne datume iz bliže prošlosti, od kojih je svakako najznačajnija “Bitka za Orahovice”, presudna bitka kojom je na početku rata 1992.godine odbranjeno ovo područje i koje je svoju slobodu zadržalo i do samog njegovog kraja .
Obilježavanje “Bitke za Orahovicu” počelo je u subotu 11.juna sportskim natjecanjima, a prema programu, predviđeno je i učenje mevluda na šehidskom mezarju Nišani, kao i ručak za šehidske porodice, preživjele saborce i mnogobrojne zvanice koji se tradicionalno okupljaju ovog datuma na Orahovicama. Učesnici ovog skupa, takođe će se prigodnim govorima prisjetiti na herojske dane odbrane, kao i na lik i djelo slavnog komandanta Hasana Turčala- Brzog.
Završetak manifestacije „Grebak-Put života“ predviđen je u nedjelju 12. juna, kada će planirani -učesnici ovog pohoda krenuti sa Rude Glave i na spomen česmi i šehitluku Hanište susresti se sa predstavnicima mjesne zajednice Orahovica na zajedničkom historijskom času.
Svim učesnicima ovog memorijalnog pohoda želimo puno uspjeha na stazama „puta života“, uz zahvalnost što će i ove godine na dostojan način obilježiti događaje i ljude- simbole otpora i hrabrosti bošnjačkog naroda Gornjeg Podrinja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.