• OBJAVLJENO: 04.07.2019.
U okviru kompleksa ”Memorijalna šuma 8372 Srebrenica” na Posestri
Otvorena botanička bašta

U okviru kompleksa ”Memorijalna šuma 8372 Srebrenica” na Posestri danas je upriličeno otvaranje botaničke bašte koja je urađena sredstvima GEF-a ( Global enviroment facility) Fonda za globalni okoliš Svjetske banke, putem Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva-PIU-šumarstva i vodoprivrede, kroz Projekat održivog upravljanja šumom i krajolikom (SFLMP).

Također, u sklopu istog projekta nabavljen je Stroj za proizvodnju sječke ( sjekač drvene mase na gusjenicama) SAFE-Trak 19-28. proizvođača GreenMatch Ltd, UK.

Gostima i zvanicama na otvaranju najprije se obratio direktor JP Bosansko-podrinjske šume Goražde Kenan Kanlić.

-Vrijedno je istaći i zapamtiti: u svega dvije godine dana urađen je Memorijalni kompleks sa zasađenih 8372 sadnice koje trajno sjećaju na nevine žrtve genocida u Srebrenici, izgrađena je informativno – edukativna kuća sa igralištem za djecu i odbojakaškim terenom i urađena botanička bašta sa preko 50 vrsta, a sve je koštalo oko 350.000,00 KM – rekao je u obraćanju na svečanosti mr. Kenan Kanlić, direktor JP „Bosansko – podrinjske šume“.

Kanlić je ovom prilikom najavio i buduće projekte na ovom prostoru – izgradnju adrenalinskih parkova, novih nogometnog i igrališta, pješačkih i biciklističkih staza. – Uvjeren sam da će ovaj prostor, ovaj kompleks i njegovi sadržaji biti mjesto edukativnih, sportskih i kulturnih aktivnosti ; da će ova botanička bašta privlačiti ljude i iz drugih mjesta i krajeva, razna udruženja, studente, učenike, a da će je umjetnici ispunjavati životom – istakao je Kanlić.

Na svečanosti otvaranja Botaničke bašte u kompleksu „Memorijalna šuma 8372 Srebrenica“ o značaju ovog memorijalnog mjesta i botaničke bašte govorili su i predstavnici institucija i organizacija koje u kontinuitetu podržavaju izgradnju i jačanje sadržaja u kompleksu: Direktor PIU šumarstva i vodoprivrede Alojz Dunđer, goraždanski gradonačelnik dr.sci Muhamed Ramović i resorni kantonalni ministar Mensad Arnaut.

Sajra Šalo i Iman Bajrović, goraždanske djevojčice, učesnice Internacionalnog dječijeg festivala „ Šta se pjesmom sanja“ (organizator Centar za kulturu Goražde) uljepšale su svečanost izvedbama njihovih pjesama.

www.bpkg.gov.ba/www.gorazde.ba
Foto; Novina “Glas Goražda”

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.