• OBJAVLJENO: 15.06.2005.
Sastanak Premijera BPK-a Goražde sa načelnicima općina Gornjedrinske regije

Na razmatranju mnogo zajedničkih tema!!!


Načelnici općina Gornjedrinske regije sastali su se 14.06.2005.godine na zajedničkom sastanku kod Premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Salka Obhođaša kako bi razgovarali o izgradnji regionalne sanitarne deponije za čvrsti otpad u Goraždu, tačnije na lokaciji Haldište u goraždanskoj mjesnoj zajednici Zupčići, za što već od ranije postoji izražena politička volja i saglasnost.
Ovaj sastanak, kome su prisustvovali i kantonalni ministar za prostorno uređenje, urbanizam i zaštitu okoline Vladimir Nedimović, te predstavnici OHR-a, OSCE-a i EUFOR-a , Premijer Obhođaš sazvao je nakon sastanka sa pomoćnikom federalnog ministra prostornog uređenja Murisom Hadžićem i nakon saznanja da su sredstva od milion dolara Svjetske banke već operativna i na raspolaganju onima koji će graditi ovu deponiju.

No, prije početka njegove realizacije, kao i javne rasprave koja će se voditi kako bi se građani Goražda, a posebno mjesnih zajednica Zupčići i Vitkovići upoznali sa cijelim projektom i eventualnim uticajima ove deponije na okolinu, bilo je potrebno još jednom provjeriti i potvrditi iskazano opredjeljenje najodgovornijih ljudi lokalne vlasti u okolnim općinama Gornjedrinske regije, jer samo regionalna deponija izgrađena po svim ekološkim standardima, kako je rečeno, može zadovoljiti norme koje je postavio Zakon o zaštiti okoline i drugi niz zakona koji tretiraju očuvanje životne sredine.
Kako se moglo čuti na sastanku zajednički cilj još postoji, pa su tako dogovoreni konkretni zadaci ka formiranju Međuopćinskog vijeća za realizaciju Projekta izgradnje regionalne sanitarne deponije, koje će nakon njegove realizacije, praktično, biti glavni vlasnik, odnosno, odgovorno lice za dalje poslovanje i raspolaganje imovinom.
Za pripremanje Poslovnika o radu ovog Međuopćinskog vijeća zadužena je općina Foča, odnosno načelnik ove općine gospodin Zdravko Krsmanović, dok je ministar Vladimir Nedimović glavna osoba za koordinaciju i pripremu revizije već postojećeg projekta.
Svi ovi poslovi, kako je zaključeno, trebali bi se završiti do kraja mjeseca juna, do kada će biti zakazana konstituirajuća sjednica Međuopćinskog vijeća , na kojoj će se pored usvajanja Poslovnika o radu, izabrati predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća , te razmotriti konačna lokacija za smješaj deponije.
Osim toga, dogovoreno je da se regionalne agencije za razvoj, REDRIN i SERDA, uključe u cjelokupan projekt, koji je ocijenjen izuzetno važnim za stanovništvo ovog područja.

Prije toga, potrebno je javnim raspravama, posjetom Sanitarnoj deponiji u Sarajevu, kao i organizovanjem okruglog stola na ovu temu, uvjeriti goraždansku javnost da je izgradnja jedne ovakve deponije u njihovoj sredini bezopasna sa aspekta zaštite okoline i njihovog zdravlja. Od rezultata ovih aktivnosti, zavisiće i krajnji uspjeh, zaključak je sa ovog sastanka, koji prema riječima Premijera Obhođaša nije organizovan radi ubjeđivanja načelnika, već radi dobrovoljnog dogovora svih zainteresovanih strana, koje bi i ubuduće trebale da se dogovaraju na zajedničkim projektima.

Jedna od narednih zajedničkih tema razgovora, na prijedlog načelnika Foče Zdravka Krsmanovića, bila bi iskorištavanje hidroenergetskih potencijala rijeke Drine i dogovor oko naplate potraživanja za potopljeno zemljište od HE Višegrad.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.