• OBJAVLJENO: 19.07.2019.
Okončane javne rasprave o nacrtu Programa utroška sredstava „Program kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2019.godinu“ 
Za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji u 2019.godini planirana novčana sredstva u iznosu od 248.000 KM

U organizaciji Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražda, danas je održana javna rasprava o nacrtu  Programa utroška sredstava „Program kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2019.godinu“  kojoj su prisustvovali poljoprivredni proizvođači s prostora našeg kantona.

Jedan od ciljeva Programa jeste da se u skladu sa Strategijom razvoja BPK Goražde 2016-2020.godina, odnosno projektima i aktivnostima iz mjere Primjena LEADER pristupa i diverzifikacije u ruralnom razvoju, neophodno obezbijede veće podsticajne mjere za poljoprivrednu proizvodnju, s ciljem uspostavljanja pogodnog privrednog okruženja i dinamične privrede zasnovane na privrednim resursima i poslovnoj tradiciji. On bi se implementirao kroz mjeru povećanja obima i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, koja omogućava povećanje broja samoodrživih poljoprivrednih proizvođača, obezbijeđenje dohotka poljoprivrednih proizvođača u ruralnim područjima te adekvata životni standard poljoprivrednih proizvođača.

Vrijednost programa je 450.000 KM, a za poljoprivredne podsticaje u 2019.godini planirana su finansijska sredstva u iznosu od 248.000 KM.

„Program je trebao i ranije da se uradi, ali uzimajući u obzir činjenicu da poljoprivrednim proizvođačima koji su ostvarili pravo na podsticaje u 2018.godini nisu bila isplaćena finansijska sredstva,  mi pokušavamo da prvo izmirimo sva ta dugovanja.  Jednim dijelom smo to već uspjeli, a ostali dio ćemo nastojati da isplatimo u što skorijem periodu, sve s ciljem da se ove godine podsticaj isplaćuje onako kako je i planirano.  Ja moram da naglasim da su sredstva u budžetu za 2019.godinu planirana u ukupnom iznosu od 450.000 KM. Radimo i izmjene i dopune ovog programa, jer određeni dio sredstva je vezan za dugovanja iz prethodne godine, tako da nam u ovoj godini ostaje 248.000 KM planiranih za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji“-kazao je ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut.

Kako je istaknuto, poljoprivredni prozvođači  nezadovoljni su  iznosom planiranih sredstava za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji  u 2019.godini,  što se slažu i u Ministarstvu za privredu, jer za ovu granu privrede treba da bude izdvojeno više sredstava.

U prethodna dva dana, javne rasprave o ovom nacrtu  održane su i u općinama  Pale i Foča u FBiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.