• OBJAVLJENO: 15.06.2005.
Sve spremno za I međunarodni Festival pjesme i sevdaha „Rade Jovanović Goražde 2005.“

Budite 18. juna u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ u Goraždu!!! Ne propustite Festival pjesme i sevdaha „Rade Jovanović“

Goražde će u subotu, 18.juna biti grad sevdaha i dobre narodne pjesme. Prvi međunarodni Festival pjesme i sevdaha „Rade Jovanović Goražde 2005.“ ulazi u završnu fazu i može se slobodno reći da je sve spremno za ovo izuzetno veče.

Cijene ulaznica i CD-a i gdje se mogu naći?
Ulaznice po cijeni od 5 KM već su u prodaji i mogu se naći na prodajnim mjestima u Gradskoj dvorani i u kancelariji Organizacionog odbora Festivala na Trgu branilaca u Goraždu, kao i na više štandova na gradskim ulicama.
Na sam dan Festivala, dakle 18.juna biće pušten u prodaji i CD sa festivalskim pjesmama, po simboličnoj cijeni od 5 KM, koji je snimljen u Muzičkoj produkciji „SAZ“ Samira Zavlana u Sarajevu.

Ko su pokrovitelji i zašto se Festival održava?
Ovaj Festival kao što i sam naziv kaže, održava se u znak sjećanja na goraždanskog pjesnika i jednog od najboljih kompozitora BiH Rada Jovanovića. Incijativa o održavanju festivala potekla je od takođe, jednog goraždanskog pjesnika Safeta Garčevića, koji je organizacioni sekretar Festivala, a ovu ideju podržali su načelnik općine Goražde i Premijer kantona, pa su Općinsko vijeće Goražde i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona njegovi glavni pokrovitelji.
Zahvalnost , svakako, dugujemo i našim sponzorima firmama „Kaja Company“, „Ginex“ i „Oniprom“.
Glavni medijski pokrovitelj je RTV BPK Goražde.

Ko nastupa u takmičarskom dijelu Festivala?
Zainteresovanost autora i izvođača, iz cijele Bosne i Hercegovine i sa prostora bivše Jugoslavije za učešće na festivalu bila je velika, kvalitet ponuđenih pjesama, takođe je dobar, pa je tako selekcioni žiri umjesto 15, izabrao 19 takmičarskih kompozicija koje će se po prvi put izvesti na festivalu. Pobjednik Festivala pored nagrade dobiće i Plaketu „Rade Jovanović“, a na festivalu će se uručiti i nagrade za drugo i treće mjesto, nagrada za tekst, muziku i aranžman, te nagrada publike i nagrada za očuvanje sevdaha.
Među izvođačima nalaze se poznata i ona malo manje poznata imena sa naše bh estrade , kao i susjedne nam Srbije i Crne Gore . Tako će u takmičarskom dijelu nastupiti: Ifeta Behmen, Rizo Hamidović, Zehra Bajraktarević, Šuki Planjanin, Vinko Brnada, Andrija Števanić, Zulfo Bota, Avdo Huseinović, Erna Džeba, Saša Kocić, Kenan Garčević-Žera, Zafir Kajević, Elmir Korda, Vesna Đoković, Radodrag Čarapić-Šamika, Šaćir Ahmetspahić-Šaćko, Nedim Mujkanović-Neno, Izeta Kapetanović.

Nešto o himni Festivala…
Specijalno za Festival urađena je himna posvećena Radi Jovanoviću koju je napisao Safet Garčević. Ovu himnu izvode Radodrag Čarapić i Kenan Garčević, a ona simbolizuje glavnu poruku ovog Festivala da muzika ruši sve barijere, spaja pokidane veze i vraća nam prijeko potrebno izgubljeno povjerenje. Ovo nisu jedini stihovi o Radi Jovanoviću, jer je i jedna takmičarska kompozicija posvećena ovom goraždanskom pjesniku, a tekst za nju je napisao gospodin Rade Dubljević, takođe, tekstopisac iz Sarajeva , koji je cijeli svoj životni vijek posvetio sevdalinci, pa je tako više od 80 000 stihova poteklo iz njegovog pera.

Ko učestvuje u predfestivalskom i revijalnom dijelu?
U predfestivalskom programu, prije takmičarkog dijela nastupiće goraždanski izvođači narodne muzike, dok će u revijalnom dijelu učestvovati Armin Šaković i Šekib Mujanović, te stari goraždanski harmonikaši Šerif Hrelja i Uzeir Subašić, kao i najmlađa interpretatorka sevdalinki Medina Turković. Jedan od gostiju, a ujedno i član žirija, biće i Pero Gudelj, vlasnik „FIS“-a iz Viteza, koji se na Festivalu pojavljuje više kao vrstan harmonikaš, a manje kao vlasnik nadaleko poznate firme.
Specijalni gosti, koji će na njima svojstven i nama veoma drag način obnoviti svoja sjećanja na Rada Jovanovića, su akademik Abdulah Sidran i novinar i publicista Vehid Gunić.

Najava press konferencije
U Sarajevu se u četvrtak 16.juna u hotelu „Terma“ na Ilidži sa početkom u 12 sati organizuje press konferencija na kojoj će se novinari moći detaljnije upoznati sa posljednjim pripremama za Festival.

Poruka za kraj
Dobro je što se Goražde, nakon teških dana i stradanja koje je preživjelo ponovo vraća starim vrijednostima, ljudima i događajima koji su svojim djelom, a prije svega, neizmjernom ljubavlju prema Bosni i svom rodnom gradu udarili trajni pečat , neizbrisivi trag u istoriji ovog grada i kantona. Prva je ovog proljeća bila manifestacija „Sunce nad Drinom -Isakovi dani“ posvećena književniku Isaku Samokovliji, a sada je to Festival „Rade Jovanović“, kojim Goraždani odaju priznanje svom pjesniku i kompozitoru, čovjeku čije će pjesme, kao što su „Jablani se povijaju“, „Kad sretneš Hanku“, Ne pitaj me stara majko“ i mnoge druge, ostati trajna baština u riznicama dobre narodne pjesme i sevdaha.

Poziv svima koji vole sevdah i narodnu pjesmu
Radio-televizija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u petak,17.juna svoj večernji program posvetiće sjećanju na Rada Jovanovića, putem specijalne emisije u okviru koje će se emitovati snimci sa press konferencije u Sarajevu i film našeg istaknutog autora i reditelja Šemsudina Gegića pod nazivom „Narodni umijetnik A kategorije“ posvećen Radi Jovanoviću, njegovom životnom putu i djelu.

Pozivamo poštovaoce Radovog imena da se pored prisustva Festivalu, u subotu 18.juna u 14,00 sati pridruže članovima Organizacionog odbora i učesnicima Festivala, koji će na grob Rada Jovanovića položiti cvijeće.

I na kraju pozivamo sve da 18.juna u 19 sati i 30 minuta dođu na Festival, u Gradsku dvoranu „Mirsad Hurić“u Goraždu i provedu nezaboravno veče, veče sjećanja, veče sevdaha i dobre narodne pjesme!

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.