• OBJAVLJENO: 05.08.2019.
Obilježavanju prisustvovali premijerka BPK Goražde i ministar za boračka pitanja
Obilježen Dan sjećanja na stradalo stanovništvo Foče i okolnih mjesta

U Foči (RS) je jučer obilježena godišnjica stradanja civilnog stanovništva Foče i okolnih mjesta u periodu agresije 1992-1995. godina.

Dan sjećanja na stradale civile, kao i fočanske šehide organizovalo je Udruženje žrtava rata „Foča 92-95“, a obilježavanju su, uz brojne građane i predstavnike udruženja žrtava rata iz Srebrenice, Žepe i drugih gradova, prisustvovali i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović,  premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, ministar za boračka pitanja Edin Aganović te predstavnici Islamske zajednice u BiH.

Ovom prilikom, sa Karlovog mosta u Foči koji je među prognanim stanovnicima ove općine poznat kao most stradanja, spušteno je cvijeće u rijeku Drinu kao znak sjećanja na sve stradale stanovnike s ovog prostora.

Upriličena su i prigodna obraćanja, u kojima su učestvovali član Predsjedništva Šefik Džaferović, goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, kao i prisutni predstavnici institucija i udruženja.

U kompleksu Aladža džamije, ovom prigodom organizovana je promocija knjige pod nazivom “Foča u 16. stoljeću“, čiji autor je Muamer Hodžić, te je proučena dova za sve stradale žrtve.

Ovom prilikom, na mostu je postavljen pano sa imenima 627 osoba iz Foče i okolnih mjesta koje ni do danas nisu pronađene, a procjenjuje se da je tokom agresije na području općine Foča (RS) stradalo oko 3.000 civila.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.