• OBJAVLJENO: 18.09.2019.
U okviru obilježavanja 18. septembra, Dana BPK Goržade i Grada Goražde
Upriličena centralna svečanost na platou ispred kantonalnih institucija

Polaganjem cvijeća, učenjem  Fatihe i minutom  šutnje na šehidskom mezarju u Kolijevkama,  delegacije izvršne i zakonodavne svih nivoa  vlasti  i boračkih udruženja odale su počast poginulim braniocima koji su svoje živote dali za odbranu ovih prostora i BiH. Cvijeće je položeno i na  partizanskom spomen obilježju te ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992- 1995. godina.

Centralna svečanost održana je  na platou kantonalnih institucija gdje su evocirane  uspomene  na period kada je ovaj grad zahvaljujući svojim braniocima postao prvi slobodni grad u ratom okupiranoj Bosni i Hercegovini.

Naglašeno je da se „Grad heroj“ s ponosom sjeća nepokolebljivog duha naroda i snage svojih branilaca, a posebno onih koji su za slobodu dali svoje živote. Kako je u svom obraćanju ovom prilikom kazao  ratni načelnik štaba 1. DUB Nedžib Bašić pobjeda nad nadmoćnijim neprijateljem ostvarena je velikom hrabrošću i jedinstvom boraca, jer bili su spremni da dijele sve što su u tom momentu imali.

„ 18. septembar zauzima posebno mjesto u događajima iz posljednjeg rata jer operacije „Krug“ i „Drina“ predstavljaju važan i na vrijeme promišljen potez u situaciji kada su se neprijateljske snage spremale da pokore jedini slobodni grad na Drini.  Takvog  jedinstva nedostaje danas“-istaknuo  je Bašić.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović podsjetio je da su operacije oslobađanja Goražda izveli pripadnici Prve, 31. i 43. drinske udarne brigade (DUB).

„ Borci ovih brigada, kao i borci Prve slavne višegradske brigade, Rogatičke brigade, zajedno sa pripadnicima policije, a kasnije svi pod zastavom Istočno-bosanske operativne grupe (IBOG) 81. divizije Armije R BiH, branili su i odbranili slobodu začetu tog 18.septembra 1992.godine,  Oni su ovom gradu napaćenom u troipogodišnjoj opsadi koja je trajala 1336 dana i njegovim stanovnicima podarili zasluženi epitet „Grad heroj“ . Svima odajemo priznanje za sve što su učinili za nas, a generacije koje su stasale poslije rata nikada to ne smiju zaboraviti“ – kazao je Aganović.

Da istinu o herojskoj odbrani Goražda i BiH treba prenositi na mlađe generacije naglasio je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko poručivši da ovakvi skupovi trebaju okupljati što više mladih koji trebaju znati šta se uradilo da bi imali ovo što danas imaju.

„  Često ističem i danas to ponavljam da mladost koja ne bude znala cijeniti svoju prošlost neće moći na pravi način napraviti svoju budućnost. Najiskrenije želim da nijedna nova generacija ne dočeka ono što smo mi imali priliku dočekati Svi mi koji smo bili na drugim ratištima bili smo svjesni šta je Goražde u ratu, da je to jedna od zadnjih kapija istočne BiH. Ono što ste vi tada uradili izlazili su iz mogućnosti bilo kakve vojno policijske strategije. Ono što ste donijeli tada Goraždu nije bilo u vašem oružju nego u vašim grudima“ – poručio je Jusko.

Poštovanje braniocima i svim građanima Goražda i BPK  koji su živjeli i branili ovaj dio BiH, danas je iskazao i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević.

„ Na našu domovinu je izvršena brutalna agresija u namjeri da se cijeli bošnjački narod u potpunosti uništi. Hvala Bogu, jedan od tih ciljeva, uz veliku žrtvu naših šehida, ratnih vojnih invalida i svih branilaca BiH, nije ostvaren jer tada se BiH branila srcem. Branioci BiH su branili svoju državu, sve njene građane i državni kontinuitet i nezavisnost naše domovine. Naša je zadaća da ono što su nam oni ostavili u obavezu je da čuvamo državu BiH, da je gradimo. Upravo iz herojskog Goražda poručujemo onima koji planiraju ili razmišljaju o podjelama, da svaki pedalj naše domovine pripada svakom njenom građaninu“ – kazao je Bukvarević.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća naglasila je da 18.septembar datum kada je ovaj grad svima u svijetu pokazao kako hrabri i odvažni ljudi mogu da se bore za ono što je najsvetije, za domovinu BiH .

„Danas  kad su nam poznate činjenice ko je napadao na Goražde, mi moramo glasnije poručiti da želimo pravdu za sve one koji su bili u opkoljenom Goraždu u periodu od  1992. do 1995. godine.  Želimo da naši heroji budu heroji, a ne oni koji će odgovarati pred sudovima BiH. Želimo da oni koji su nas držali opkoljene, koji su pucali na nas odgovaraju za ono što su učinili. Potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma nama u opkoljenom i izmrcvarenom i srušenom Goraždu, pored prekida ratnih  razaranja, donio je mir i skidanje blokade oko grada, ali onaj osjećaj koji smo doživjeli 18.septembra 1992. godine, ništa nije moglo zamijeniti. To je poruka sa ovog mjesta, svi smo mi heroji od najmanjeg djeteta do najstarijeg sugrađanina“ – poručila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

18. septembar jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Goražda i BPK. Na ovaj dan prije 27 godina prvi put je oslobođeno Goražde. Okončanjem operacija “Krug” i “Drina” koje su trajale od 16. augusta do 18. septembra branioci ovog područja, pripadnici Prve, 31. i 43. drinske udarne brigade postigli su najveći uspjeh Armije RBiH u prvoj godini rata, oslobodivši više od 600 kvadratnih kilometara teritorije pod opsadom, čime je oslobođena kompletna teritorija grada na Drini.

Goražde je tada dobilo epitet “Grad heroj”. Danas se ovaj datum obilježava kao “Dan BPK i Grada Goražda”.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.