• OBJAVLJENO: 19.09.2019.
Federalni ministar za pitanja boraca i ministar za boračka pitanja BPK Goražde
Na Dan oslobođenja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održan sastanak s borcima

Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević posjetio je juče Bosansko-podrinjski kanton Goražde. Na sastanku koji je održan u popodnevnim satima sa ministrom za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edinom Aganovićem i predstavnicima boračkih udruženja, razgovarano je o implementaciji nedavno donesenog Zakona o demobilisanim braniocima,  posebno člana 20. kojim su precizirana prava na egzistencijalnu naknadu za nezaposlene borce koji nemaju navršenih 57 godina starosti, za koje je kanton obavezan obezbijediti finansijska sredstva.

U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, prema evidenciji, trenutno je 297 demobilisanih boraca, a naš kanton zbog nedostaka finansijskih sredstava  nije u mogućnosti da implementira ovaj član zakona.

„To je negdje otprilike oko 830.000 KM, ukoliko bi bilo 5 KM po mjesecu učešća u oružanim snagama. Već je poznato, jer smo mi i ranije više puta isticali, da u ovom trenutku Kanton vrlo teško može iznaći ta sredstva u punom iznosu, međutim federalni zakon je definisao da to može biti iznos i manji, odnosno da koeficijent može biti manji. Na današnjem sastanku sa federalnim ministrom bili su prisutni i predstavnici udruženja i neformalne grupe boraca koji su otprilike istog stava da ta naknada može da bude i manja od 5 KM, ali pod uslovom da se svi uvedu u pravo“- kazao je nakon sastanka ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović.

Za branioce koji imaju više od 57 godina starosti Vlada Federacije BiH će obezbijediti egzistencijalnu naknadu.

„Vlada Federacije i Ministarstvo za pitanje boraca ima jasnu obavezu i izdvojilo je dodatnih pedeset miliona za realizaciju tog programa. Očekujemo da kantoni u budžetu za 2020.godinu, u skladu sa svojim mogućnostima, predvide određena sredstva i da svakako riješe jedan broj demobilisanih boraca mlađih od 57 godina starosti, onako kako je to definiše član 20. po kojem će kantoni svojim odlukama precizirati kriterijume i način zbrinjavanja demobilisanih branilaca bez primanja, koji imaju manje od 57 godina života“-kazao je ministar Bukvarević.

„Primjena ovog zakona trebala bi početi od januara mjeseca 2020.godine, a ukoliko BPK Goražde ne iznađe finansijska sredstva za njegovu implementaciju, borci poručuju da će organizovati proteste“- istaknuo je demobilisani borac Amel Barimac.

Podršku borcima iz BPK Goražde dali su i borci, predstavnici kampa iz Sarajeva koji su takođe prisustvovali sastanku.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.