• OBJAVLJENO: 20.09.2019.
Naš grad domaćin je 15. Međunarodnog memorijalnog malonogometnog turnira „Alija Izetbegović“
Učešće na turniru uzele ekipe iz BiH i Hrvatske

U okviru obilježavanja 18. septembra, Dana oslobođenja,Dana BPK Goražde i Grada Goražde, danas je u našem gradu počeo 15. Međunarodni memorijalni malonogometni turnir „Alija Izetbegović“.

Učešće na turniru koji je organizovao Savez boraca FBiH i Udruženje demobilisanih boraca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde uzelo je osamnaest ekipa iz BiH i Hrvatske, među kojima je šesnaest muških i dvije ženske ekipe.

Uz defile ekipa i odavanje počasti prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću, turnir je zvanično otvorio federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, a prisutnim su se obratila i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović te ministar za boračka pitanja iz Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković.

U svom obraćanju ministar Bukvarević kazao je da je naša obaveza da njegujemo lik i djela našeg prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

„Tradiciju održavanja prenosimo iz grada u grad i želimo da ovo bude samo jedan mali doprinos i znak zahvalnosti za sve ono što je naš rahmetli predsjednik i vrhovni komadant časne Armije RBiH uradio za naš narod i državu BiH. Želja nam je da tu istinu prenosimo na mlađe generacije koje dolaze, a mi gdje god putujemo po svijetu i kažemo da dolazimo iz BiH, uvijek nam kažu, a posebno islamski svijet , da smo imali časnog i dostojanstvenog predsjednika koji se borio za državu BiH i sve njene građane. Naša je obaveza da je čuvamo i izgrađujemo“- u svom obraćanju kazao je ministar Bukvarević.

Ponos zbog činjenice da se ovaj memorijalni turnir u našem gradu obilježava u sklopu obilježavanja 18. septembra, Dana oslobođenja, Dana BPK Goražde i Grada Goražde, iskazala je i premijerka Aida Obuća.

„Imam obavezu da vas sve podsjetim da je Goražde 1992.godine bio jedini grad na Drini koji nije bio pokoren. Mi smo se branili i odbranili i s ponosom nosimo epitet „Goražde grad heroj“. Svima vama želimo da se u njemu ugodno osjećate, a da takmičenje bude fer i korektno“-istaknula je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Čestitke je uputio i gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

„Posebno mi je drago što ovaj turnir nosi ime našeg prvog predsjednika Alije Izetbegovića, čovjeka koji je puno dao za Bosnu i Hercegovinu. Zamolio bih omladinu da pročitaju knjige Alije Izetbegovića da vide koliko je taj čovjek bio mudar jer nikada ne smijemo zaboraviti njegovu rečenicu „Velikim bogom se kunemo da robovi biti nećemo“-riječi su gradonačelnika Grada Goražde Muhameda Ramovića.

Prije početka turnira, delegacije izvršne i zakonodavne vlasti BPK- a Goražde i Grada Goražda, kao i učesnici turnira položili su cvijeće na spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.