• OBJAVLJENO: 26.09.2019.
Usvajanjem Zakona o unaprjeđenju lokalnog poslovanja u BPK Goražde
Definisane smjernice za unaprjeđenje lokalnog poslovanja privrednih subjekata

Na nedavnoj sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, usvojen je Zakon o unaprjeđenju lokalnog poslovanja u BPK Goražde.

Prema riječima ministra za privredu Mensada Arnauta, cilj donošenja ovog zakonskog propisa je stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja kroz poticanje ekonomskog rasta,  planiranjem i blagovremenom izgradnjom poduzetničke infrastrukture, a sve s ciljem ravnomjernog razvoja našeg kantona, bržeg rasta poduzetništva i povećanja investicija te zapošljavanja.

Zakonom o unaprjeđenju lokalnog poslovanja definisane su smjernice za unaprjeđenje lokalnog poslovanja privrednih subjekata na području BPK Goražde, bez obzira da li ti privredni subjekti posluju u okviru industrijskih zona ili izvan njih. Uzimajući u obzir da izvoznici s prostora BPK Goražde do sada nisu plaćali određene poreze i doprinose u budžet BPK Goražde, usvajanjem ovog zakonskog rješenja došlo je do povećanja prihoda u budžet BPK Goražde.

„Naša želja je da se ta sredstva vrate privrednicima kroz podsticanje unaprjeđenja lokalnog poslovanja, pa s tim u vezi Vlada BPK Goražde, na prijedlog Ministarstva, donosi Plan unaprjeđenja lokalnog poslovanja na period od tri godine koji treba biti usklađen sa Strategijom razvoja BPK Goražde, Dokumentom okvirnog budžeta te Akcionim planovima za realizaciju ciljeva utvrđenim Strategijom razvoja BPK Goražde.

Također, želim da kažem da ovaj propis definiše ko i na koji način, te po kojim kriterijima može da dobije sredstva te ih opravda, a sve s jednim ciljem da se smanje nameti privrednim subjektima kako bi se stvorio prostor za povećanje ličnih dohodaka“-kazao je ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.