• OBJAVLJENO: 04.11.2019.
U BPK Goražde
Održana javna rasprava o nacrtu Zakona o ugostiteljstvu FBiH

U organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma, danas je u Bosasnsko-podrinjskom kantonu Goražde održana  javna rasprava o nacrtu  Zakona o ugostiteljstvu FBiH.

Učešće  na javnoj raspravi mogli su uzeti svi poslodavci i ugostitelji, kao i druga lica na koje se odnosi ovaj Zakon, a sve u cilju donošenja što kvalitetnijeg prijedloga Zakona o ugostiteljstvu.

Svrha donošenja novog Zakona je potreba usklađivanja sa propisima Evropske unije, zakonima o zaštiti potrošača i zakonima iz Republike Srpske, te drugim zakonima iz ove oblasti, a sve u cilju harmonizacije propisa što je i jedan od uslova za ulazak naše zemlje u Evropsku uniju.

„Naime, u Parlamentu Federacije BiH usvojen je nacrt Zakona o ugostiteljstvu FBiH te je u toku javna rasprava koja traje šezdeset dana. Federalno ministarstvo okoliša i turizma će obraditi i proslijediti prijedloge skupštinama svih kantona, na mišljenje, i na kraju Federalnom parlamentu na usvajanje. Donošenju ovog novog Zakona o ugostiteljstvu pristupilo se iz razloga što su prilikom analize uočene određene manjkavosti važećeg zakona, te ukazana potreba za  harmonizacijom propisa„- izjavila je Ferida Cikotić, pomoćnik ministrice u Sektoru za turizam i ugostiteljstvo Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Kako je navedeno, novim Zakonom o ugostiteljstvu, ugostiteljska djelatnost bit će definisana kao sporedna djelatnost. Fizička i pravna lica moći će se baviti ugostiteljskom djelatnošću kao sporednom djelatnošću, dok je u dosadašnjem zakonu definisana kao osnovna djelatnost. Također, cilj je da se poslodavcima i ugostiteljima olakša rad, kao i fizičkim licima koji se bave iznajmljivanjem poslovnog prostora,  na način da će se preciznije definisati te odredbe zakona, kao i činjenica da se uvodi pojam HASAP (HACCP) u Zakon i pojam nargile što nije bilo obrađeno u dosadašnjem Zakonu o ugostiteljstvu.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.