• OBJAVLJENO: 07.11.2019.
U goraždanskom naselju Podhranjen četiri romske porodice dobile ključeve novoizgađenih stambenih objekata
Podrška socijalizaciji romske zajednice u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde

U tri kuće izgrađene u okviru Programa stambenog zbrinjavanja Roma Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koje je za ovaj projekat izdvojilo 200.000 KM, a Grad Goražde 37.000 KM,  biće smješteno trideset pet članova romskih porodica.

Ključeve su uručili premijerka BPK Goražde Aida Obuća, gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović, predsjedavajuća Gradskog vijeća Jelena Mirković te službenik Misije OSCE-a za pitanja Roma Dervo Sejdić.

On je u svom obraćanju iskazao  zadovoljstvo zbog činjenice da će romske porodice useliti u nove domove.

„ Ovo je pola puta kada je u pitanju romska zajednica u Goraždu, ostaje nam još pola, i nadam se da ćemo to zajedničkim naporima uspjeti učiniti i da ove preostale četiri porodice usele u slične objekte. Naravno, sada treba povesti računa o njihovom socijalnom uključivanju,  da Grad Goražde pomogne njihovom zaposlenju. Mogućnosti su i korištenje određenih grantova koje daje država preko federalnog Zavoda za zapošljavanje i koristim priliku da pozovem poslodavce da apliciraju, koriste te grantove i zapošljavaju Rome. Imat će sigurno dobre i kvalitetne radnike, a Rome pozivam da obrazuju svoju djecu“ – kazao je Sejdić.

Gradonačelnik Muhamed Ramović  kazao je da podrška integraciji Roma u Goraždu neće izostati ni u narednom periodu.

„ Skrenuli smo im danas pažnju da i ove kuće  moraju čuvati, jer smo mi u objekat u kojem su prethodno stanovali uložili 30.000 KM i ta zgrada je devastirana. To se više ne smije dešavati i to su nam čvrsto obećali . Želimo da ove porodice budu, uistinu, dio društva još više. Kroz javne radove neke od njih smo angažovali, troje djece ide u školu, sve da učinimo sa svoje strane i njih uključimo u društvene tokove i mislim da će to biti pozitivan ishod. Oni su dio nas i tako treba da se i ponašamo“ – kazao je Ramović.

Podršku socijalizaciji romske zajednice u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde iskazali su i iz Vlade BPK Goražde.

„Poseban akcenat i danas smo stavili na upis romske djece u školu gdje je nadležno naše resorno ministarstvo koje svakodnevno komunicira sa ovim porodicama i nastoji ih animirati da svoju djecu upišu u školu i da je završe, a kantonalni Centar za socijalni rad sarađuje sa  udruženjima koja zastupaju romsku populaciju u smislu projekata kojima bi se riješilo pitanje egzistencije romske populacije“ – kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.