• OBJAVLJENO: 25.11.2019.
Iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Svečano obilježen 25. novembar-Dan državnosti BiH

Polaganjem cvijeća odata je počast poginulim braniocima na šehidskom mezarju i na Partizanskom groblju u Kolijevkama, spomen obilježju poginulim pripadnicima MUP-a te spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda. Uz predstavnike Koordinacije boračkih udruženja, cvijeće su položile delegacije izvršne i zakonodavne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona i Muftijstva goraždanskog.

Svečana akademija povodom 25. novembra-Dana državnosti BiH održana je u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde, na kojoj su o značaju današnjeg datuma govorili gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić, a gost akademije bio je bivši član ratnog Predsjedništva RBiH Stjepan Kljuić.

Uz čestitke građanima, oni su u svom obraćanju pozvali na jedinstvo u očuvanju naše jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća kazala je da je svjesna činjenice da borba za državnost i opstojnost BiH u granicama koje imamo nije nimalo laka, ali da svi zajedno moramo učiniti sve kako bi sačuvali našu jedinu domovinu BiH.

„Ono što se desilo te 1943.godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, sa ove distance izgleda lahko izvodljivo, ali baveći se politikom već duži niz godina, svjesna sam činjenice da je to bilo veoma teško i  da su ti ljudi, delegati,  tad imali veliku hrabrost, odvažnost  i viziju da se bore za BiH, jer su mnogi i tada imali razne aspiracije i pretenzije na teritoriju BiH.  Ono što mi danas imamo je država,  a za čim žude i mnogi veći narodi, na to trebamo biti ponosni. Borili smo se za nju i u periodu od 1992-1995.godine i odbranili je. Danas svi mi bez obzira na dužnosti koje obavljamo, imamo misiju, koja se zove daljnja borba za BiH, jer borba se ne vodi samo oružjem, već i znanjem, umjetnošću, književnošću i obrazovanjem“-ovom prilikom kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

U svom obraćanju predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde naglasila je da postoji obaveza isticanja i obilježavanja civilizacijskog značaja Dana državnosti BiH.

„Moramo biti ponosni na činjenicu da su prije 76 godina građani BiH, naši preci, u uslovima fašističke okupacije konstituisali državnu vlast na principima antifašizma, suprotstavljaući se zlu kako bi odbranili i sačuvali svoju domovinu. Ni minut slobode nikad nam niko nije poklonio, a slobodu koju danas uživamo platili smo pokušajem uništenja više puta, ne samo naroda i ideje, već države“-ističe predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić.

ZAVNOBiH je veliko čudo u uvjetima koji su vladali u to vrijeme, u svom govoru naglasio je bivši član ratnog Predsjedništva RBiH Stjepan Kljuić.

„ To je bio kamen temeljac građevini koja je rezultirala napretkom na svim poljima a u razvoju kolektivne svijesti posebno, što je uticalo na pojavu generacije probosanskih političara i stručnjaka. Iako su tada, kao i na referendumu 1992. godine otklonjene brojne opasnosti za BiH, one su i danas prisutne prije svega na unutrašnjem planu, ali unutrašnji neprijatelj past će jednog dana. Sve nesreće će proći a Bosna će ostati i opstati, jer ima onih za koje je bitno ostati normalan i čovjek. Pozivam sve one koji odlaze iz Bosne i Hercegovine da ne zaborave kako će uvijek u tuđini biti samo „Bošnje“ koje će željeti samo da se vrate u domovinu i uživaju pod stare dane, da ulože u osnivanje korporacije koja će osigurati opstojnost jedine im države koja danas 76 godina nakon ZAVNOBiH-a obilježava Dan državnosti“- u svom obraćanju kazao je Kljuić.

Program svečane akademije upotpunili su učenici Mješovite srednje škole „Enver Pozderović“, Osnovne škole „Husein ef. Đozo“ te Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.