• OBJAVLJENO: 26.11.2019.
Najavljene nove investicije u BPK Goražde
Kompanija „Bosnaplastik“ pokreće novi pogon za proizvodnju PET ambalaže na području Grada Goražde

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća sa ministrima u Vladi BPK Goražde za privredu, urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline, Mensadom Arnautom i Bojanom Krunićem sastala se danas sa predstavnicima kompanije „Bosnaplastik“ u vlasništvu ruskih investitora, zainteresovanih za ulaganje i otvaranje novih radnih mjesta u Goraždu. Sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

Radi se o novoj investiciji na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a  predstavnici  firme na današnjem sastanku su kazali da su za početak spremni uložiti oko 300.000,00 eura u razvoj kompanije u Goraždu, gdje bi u prvoj fazi bilo zaposleno oko 10 radnika.Prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, Vlada BPK Goražde će pružiti podršku ovoj investiciji u smislu davanja na korištenje lokaliteta bivše kasarne „Šišeta“, bez naknade.

„U oktobru mjesecu 2019.godine, firma „Bosnaplastik“ je registrovana na području Grada Goražde. Radi se o stranom investitoru ali koji je registrovao firmu u BiH, tačnije u Gradu Goražde. To je firma koja prerađuje PET ambalažu i čvrste polinere, dakle, radi se o klasičnim plastičnim flašicama koje će se skupljati na području našeg kantona i prerađivati u ovoj firmi. Spremni smo sa svoje strane krenuti u podršku ovoj investiciji na način da ćemo dati bivšu kasarnu Šišeta na korištenje bez naknade, ukoliko se ispune oni uslovi koje mi zahtijevamo, a to je prije svega da se u potpunosti osposobi ovaj objekat i prilagodi otvaranju ovog pogona od strane investitora. Prije nego što dođe do potpisivanja ugovora mi smo obavezni da dobijemo saglasnost Vlade za ustupanje objekta na privremeno korištenje i potpisivanje ugovora, a vremenski period na koji se daje na korištenje ne može biti duži od onog na koji je nama dato na korištenje, a to je šesti mjesec 2023.godine“-istaknula je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Podršku će pružiti i Gradska uprava Grada Goražde.

”Prije nekoliko mjeseci oni su posjetili Goražde kako bi razgovarali o pokretanju biznisa. Obzirom da smo vidjeli da se radi o ozbiljnom investitoru onda smo razmišljali koja bi to najbolja bila lokacija, gdje bi smjestili pogone. Održali smo radni sastanak sa premijerkom i ministrima i zaista imali veliko razumijevanje, tako da smo zajedno dogovorili da im ponudimo Šišeta, gdje je u pitanju vojna neperspektivna imovina. Vlade BPK-a i Gradska uprava će u najkraćem roku izdati potrebne dokumente i naravno oni su u obavezi da izvrše sve pripremne radnje. Na današnjem sastanku oni su još jednom iskazali zahvalnost za razumijevanje Grada Goražda i Vlade BPK-a i mislim da nećemo imati zastoja. Ovo je vrlo važno i iz razloga što će olakšati i komunalnom preduzeću, jer će se građani kao i sve škole uključiti u sakupljanje plastičnih boca za što će dobijati nakandu, a tim će biti i čistiji grad-riječi su gradonačelnika Grada Goražde Muhameda Ramovića.

Jedan od vlasnika kompanije Ibrahim Bikinieev izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom te se nada da će se ta saradnja nastaviti i u narednom periodu.

”Zadovoljan sam današnjim sastankom sa predstavnicima BPK-a i Grada Goražda. Imao sam ponuda da ulažem i u drugim gradovima u BiH, ali izabrao sam ovaj Kanton zbog otvorenosti, srdačnosti i spremnosti članova Vlade BPK-a i gradonačelnika da budu pri pomoći i da bude uspješan biznis. Bavimo se reciklažom plastike i naredne srijede smo se dogovorili da ćemo početi sa prvim koracima kada ćemo potpisati ugovor sa Vladom i spremni smo da ulažemo u ovaj biznis na području BPK-a, zbog čega smo jako zadovoljni.”-kazao je Bikinieev.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.