• OBJAVLJENO: 27.11.2019.
U Kasarni Kosova u Ustikolini
Svečano obilježena 14.godišnjica postojanja OS BiH

Svečanim postrojavanjem jedinica 3.pješadijskog bataljona četvrte pješadijske brigade, u kasarni Kosova kod Ustikoline obilježena je 14. godišnjica osnivanja Oružanih Snaga BiH. Svečanosti su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na čelu sa premijerkom BPK Goražde Aidom Obućom i predsjedavajućom Skupštine BPK Goražde Editom Velić.

Jedinstvene Oružane snage Bosne i Hercegovine osnovane su 01.01.2006. godine, nakon provedene reforme obrambenog sistema i prijenosa nadležnosti u oblasti odbrane sa entitetskih na državnu razinu. Na taj način dvije entitetske vojske, vojska Republike Srpske i Vojska FBiH su se posebnom dinamikom spojile u jedinstvenu oružanu silu na čelu sa vrhovnom  komandom, Predsjedništvom BiH.

“Oružane snage BiH danas obilježavaju 14. godišnjicu svog postojanja. S ponosom mogu reći da profesionalno i uspješno služe svim građanima BiH i časno ih predstavljaju i van granica naše zemlje. I dalje smo prisutni u mirovnim misijama UN- a, NATO-a i EU. Prošla godina bila je posvećena razvoju strategija i izradi planova modernizacije i opremanja OS BiH kako bi svoje zadatke izvršavala još uspješnije i efikasnije” kazao je pukovnik Mirnes Čosić, komandant 3. pb/4.pbr OS BiH.

Čestitke ovim povodom uputili su gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, premijerka BPK Goražde Aida Obuća i predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić.

“Dan Oružanih snaga je dan podsjećanja na doprinos mnogih koji su uložili puno znanja, rada, truda i stručnosti u procesu njihove uspostave, ali nikad ne treba zaboraviti da bošnjačka komponenta oružanih snaga baštini tradiciju pripadnika Armije RBiH koji su odbranili i sačuvali integritet i suverenost naše zemlje, njenu državnost. Ponosni smo što vas imamo, jer vi ste najbolji pokazatelj kako BiH može i mora funkcionirati zajedno i jedinstveno, i u tom pogledu mogu služiti za primjer ostalim strukturama naše države i društva”, poručila je Obuća.

 

 

Dodala je da je ključna zadaća Oružanih snaga BiH pružanje pomoći i podrška civilnim organima i stanovništvu, te učešće u međunarodnim sigurnosnim i mirovnim operacijama.

“Naš cilj je da ih gradimo u sposobne i spremne da efikasno odgovore na sve moderne sigurnosne izazove i prijetnje, a najbolji način je obuka i školovanje kadrova, kako bi dobili obrazovanu i motiviranu vojsku koja ispunjava sve NATO standarde. Uprkos opstrukcijama, posebno vidljivim u posljednje vrijeme, naš je vrlo jasan i jedini ispravan put – da postanemo članica Europske unije i NATO saveza. Ovdje na terenu, u našem svakodnevnom životu, vi ste naš najbolji i pouzdan saradnik, podrška u mnogobrojnim aktivnostima usmjerenim ka dobrobiti svih stanovnika BPK Goražde”, poručila je Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić istakla je da Oružane snage predstavljaju jednu od najuređenijih državnih struktura.

” Oružane snage su jedinstvena vojna sila BiH, uvijek spremna štititi suverenitet, nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost BiH i pružati pomoć stanovništvu u slučaju raznih nepogoda. Predstavljaju jednu od najuređenijih državnih struktura i u njima se oslikava sve što volimo a to je cjelovita i slobodna BiH.  Oružane snage su dokaz da kad se prestane sa iracionalnim opstrukcijama i blokadama, ostaje samo država, standard i institucija. Proteklih dana naša država napravila je ogroman iskorak ka NATO savezu, a OS BiH su velikim dijelom već odavno u tom savezu, tamo gdje i pripadaju”, poručila je Velić.

Svečanost u Kasarni Kosova nastavljena je dodjelama stimulativnih mjera vojnicima u sastavu ovog bataljona te uručenjem nagrada za najbolje likovne radove učenika po raspisanom konkursu čija tema su bile OS BiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.