• OBJAVLJENO: 31.12.2019.
IZ SKUPŠTINE BPK GORAŽDE
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine već odlučivao o zahtjevu premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za utvrđivanje ustavnosti Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajuće i zamjenika predsjedavajuće Skupštine Bosansko-podrinjskog iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda

U vezi informacije objavljene u Dnevnom listu „Oslobođenje“, iz Skupštine BPK Goražde ističu da je prilikom dostavljanja odgovora na poslaničko pitanje prekršen Poslovnik o radu Skupštine BPK Goražde.

Članom 204. stav 3. Poslovnika Skupštine BPK Goražde definisano je da se poslanička pitanja i inicijative podnose na zasjedanju Skupštine u usmenom ili pisanom obliku s tim što poslanička pitanja i inicijative iznenesene usmeno, moraju biti i pismeno dostavljene predsjedavajućem Skupštine. Članom 209. stav 2. i 3. odgovori u pisanom obliku dostavljaju se predsjedavajućem Skupštine u roku od 15 dana, izuzetno Vlada ili nadležni ministar mogu zatražiti produženje ovog roka za još 15. dana. Kada Predsjedavajući Skupštine dobije odgovor na poslaničko pitanje, kopiju odgovora odmah dostavlja poslaniku koji ga je postavio, kao i ostalim poslanicima.

Uzimajući u obzir činjenicu, da u ovom slučaju  predsjedavajućoj Skupštine nije dostavljen odgovor na poslaničko pitanje, niti je predsjedavajuća uputila odgovor na isto u skladu sa članom 209. Poslovnika Skupštine , prema riječima predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Edite Velić,  iz svega proizilazi da je sekretar Skupštine BPK Goražde  prekršio je Poslovnik i dao odgovor u kojem je iznio vlastito mišljenje, odnosno pogrešno utvrdio činjenično stanje. Na osnovu navedenog i stanja koje je prouzrokovano, sekretar Skupštine BPK Goražde  će biti pozvan na odgovornost, ističe predsjedavajuća Velić.

Takođe, ovim putem želimo da napomenemo da je Ustavni sud FBiH, odlučujući o zahtjevu premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za utvrđivanje ustavnosti Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajuće Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, iz reda bošnjačkog naroda i Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor zamjenika predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde, iz reda hrvatskog naroda, na osnovu člana 26. st. 1 Zakona o postupku pred Ustavnim sudom FBiH a u vezi sa članom 41. st. 1 Poslovnika Ustavnog suda FBiH, na sjednici održanoj 07.05.2019.godine, donio Rješenje kojim se odbacuje zahtjev premijera BPK Goražde za utvrđivanje ustavnosti Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde iz reda bošnjačkog naroda i odluke o potvrđivanju kandidata za izbor zamjenika predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde iz reda hrvatskog naroda, jer Ustavni sud FBiH nije nadležan za odlučivanje o zahtjevu.

Rješenje Ustavnog suda FBiH

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.