• OBJAVLJENO: 11.02.2004.
Značajna podrška federalnog Ministarstva za promet i komunukacije Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Uskoro izgradnja zaobilaznice!

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde 11.02.2004.god. boravio je federalni ministar za promet i komunikacije Nedžad Branković i direktor federalne Direkcije za ceste Arif Dilberović sa saradnicima.

Tom prilikom, na sastanku sa premijerom kantona mr. Salkom Obhođašem i direktorom kantonalne Direkcije za ceste Smajom Sijerčićem, razgovarano je o realizaciji tri veoma bitna projekta za Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Riječ je značajnoj pomoći federalnog Ministarstva za komunikacije i federalne Direkcije za ceste u izgradnji goraždanske zaobilaznice, dužine 2,5 kilometra, čija realizacija počinje u ovoj godini i koja će koštati 1.500.000,00 KM.

Bitno je takođe, istaći da će se u ovoj godini uraditi kompletna izvedbeno- projektna dokumentacija za magistralni put M-5 Hrenovica- Mesići, put od izuzetnog strateškog značaja za cijeli BPK, kao i Gornjedrinsku regiju. Federalna Direkcija za ceste uradiće sve pripreme za početak izgradnje ovog puta, a objektivno je očekivati da bi se sa početkom izgradnje moglo krenuti u idućoj godini, bar, kako je ovom prilikom istaknuto, prvih metara puta.

”Podrška federalnog Ministarstva za promet i komunikacije za izgradnju puta Hrenovica- Mesići uopšte nije upitna, a na nama je, kao i na zvaničnicima iz Republike Srpske da pronađemo investitore i da što prije krenemo u njegovu realizaciju”- kazao je ministar Nedžad Branković.

Federalna Direkcija za ceste izdvojiće i 520.000,00 KM za reviziju glavnog projekta, pribavljanje dozvole, izradu privremenog mosta i obilaznice, kako bi u martu ove godine počela izgradnja mosta na Osanici, u općini Goražde. Sredstva za izgradnju ovog mosta, u iznosu od 219.735 940 japanskih jena obezbijedila je Vlada Japana. Ovom prilikom , premijer BPK Goražde mr. Salko Obhođaš i federalni ministar Nedžad Branković dogovorili su se da upute zajedničko pismo SFOR-u sa molbom da SFOR ustupi Bosansko-podrinjskom kantonu postojeći, pontonski most na Osanici i most u selu Bogatići. Spajanjem ova dva mosta preko rijeke Drine, blizu Osanice, riješio bi se problem stanovnika sela: Gunjevići, Kučine, Ljubov Do, Pešteci, Zubovići, Gornja i Donja Cerova ravan, na desnoj obali rijeke Drine, koji za prelazak na lijevu obalu Drine koriste čamac.

Od direktora federalne Direkcije cesta Arifa Dilberovića dobili smo i podatak da će ova direkcija za održavanje cesta na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u 2004. godini, izdvojiti oko 1.500.000,00 KM , što je značajna podrška ovom kantonu.

Na radnom sastanku u Goraždu razgovarano je i o poboljšanju telekomunikacijskih veza i poštanskog saobraćaja, kao i podršci federalnog Ministarstva komunikacija u konačnom formiranju Informativno-tehničkog centra /ITC/ FTV za područje BPK Goražde.

Ministar Branković sa saradnicima, na kraju ove posjete, obišao je i lokacije gdje će se graditi goraždanska zaobilaznica i most na Osanici.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.