• OBJAVLJENO: 11.02.2004.
Posjeta BPK Goražde direktora francuske Turističke agencije Saint-Malo
Postoje šanse za razvoj turizma!

U sklopu posjete Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, direktor francuske Turističke agencije Saint – Malo, Jean-Claude Weisz susreo se 11.02.2004.godine sa zvaničnicima kantonalne vlasti, savjetnikom premijera kantona Ankom Ćurovac i predstavnicima kantonalnog Ministarstva za privredu i turizam: Almasom Pitom, Ibrom Kulinom i  Ismetom Omeragićem.

Na sastanku, kojem je prisustvovala i v.d.direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice BPK Goražde Vesna Kuljuh, razgovarano je o turističkim potencijalima kantona i planovima za njihovu realizaciju, te o uspostavljanju veza sa francuskim tur operatorima i eventualnom uvrštavanju Goražda u francuske turističke ture .

“ Prvi kontakt sa Francuzima i pojavljivanje Goražda kao jedne od turističkih destinacija na kartama francuskih tur operatora, bio bi značajan iskorak ovog kantona na svjetsku turističku scenu”- kazala je ovom prilikom Anka Ćurovac, savjetnik premijera BPK Goražde – “Stoga, nas raduje ovaj susret sa specijalistom za turizam, gospodinom Weiszom, čije iskustvo je dragocjeno i koje će nam, nadam se, pomoći da i mi pronađemo načine kako da na što najbolji mogući način iskoristimo ovo bogatstvo s kojim nas je priroda obdarila, a ono je i neiskorišteno i skoro nepoznato inostranim turistima .”

“Bosansko-podrinjski kanton Goražde ima sve pretpostavke za razvoj turizma, no osnovni problem je u nedostatku smještajnog prostora, kao i u nepovezanosti goraždanskih ugostitelja koji još nisu prepoznali da samo uvezani i zajedno mogu postići značajan uspjeh kad je riječ o razvoju turističke djelatnosti i efikasnijem pružanju usluga. Ovom kantonu, kao i cijeloj BiH, nedostaje medijska promocija turističkih potencijala, što je veoma  bitno, jer malo stranaca poznaje Bosnu iz turističke perspektive, već još misli o njoj kao o ratu uništenoj i nesigurnoj zemlji”- istakao je direktor Turističke agencije Saint –Malo gospodin Weisz.

“Vlada BPK Goražde planirala je u ovoj godini u budžetu kantona grant prema Kantonalnoj turističkoj zajednici u iznosu od 25.000,00 KM, a i zakon je definisao finansiranje Turističke zajednice članarinom raznih udruženja, što u posljednje vrijeme daje rezultate. No. sve je to sporo i nedovoljno, a neko mora povući prvi i konkretan potez u osmišljavanju turističkih sadržaja, “-riječi su predstavnika Ministarstva privrede Almasa Pite.

Konkretno, dogovoreno je da Turistički ured ponudi cijenu dvodnevnog aranžmana, sa fakultativnim izletima u ostale općine kantona i okolne gradove Republike Srpske, francuskim tur operatorima, a  ostaje da se vidi hoće li Goražde postati krajnja destinacija francuskim i drugim turistima, na relaciji Dubrovnik- Mostar- Sarajevo- Goražde.

Turistička ponuda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde uskoro bi se mogla naći i na Web stranici kantona/ bpkgo što je još jedan od pokušaja da se šira javnost upozna sa turističkih potencijalima ovog područja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.