• OBJAVLJENO: 25.03.2004.
Prezentovan program rada Kantonalnog ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice
Jedan od pet kantona u kojem su počele pripreme za socijalne reforme!

Stvaranje održivog zdravstvenog sistema provedbom reforme sistema zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja; poboljšanje dostupnosti stanovništvu esencijalnih lijekova uvođenjem novih i kvalitetnih lijekova na Listu Esencijalnih lijekova kao i njihova racionalnija i kontrolisana potrošnja; stvaranje efikasne mreže socijalne sigurnosti za najugroženije kategorije; obezbjeđenje većeg nivoa socijalne i dječije zaštite provedbom reformi u socijalnom sektoru; obezbjeđenje većeg nivoa učešća donatorskih sredstava za obnovu stambenog fonda kao prvog preduslova povratka i razvijanje sistema ekonomske održivosti povratka, – glavni su ciljevi iz programa rada za 2004. godinu Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

“ Potrebno je istaći da ćemo i u 2004. godini, izuzev lica koje tretira član 143. Zakona o radu,  imati potpunu, besplatnu, zdravstvenu zaštitu cjelokupnog stanovništva. U 2003. godini završili smo obradu podataka za korisnike socijalne pomoći, te omogućili da im redovna isplata naknada dolazi na kućne adrese. Planiramo da u 2004. godini u sto postotnom iznosu isplatimo naknade korisnicima socijalne pomoći ,kao i korisnicima prava na dječiji dodatak, te da počnemo sa postepenom isplatom neisplaćenih dugovanja iz prethodnih godina koja iznose oko milion konvertibilnih maraka.

Očekujemo takođe, da će pomoć Federacije u 2004. godini u rekonstrukciji kuća povratnika biti na nivou prošlogodišnje, s kojom možemo biti zadovoljni. I ove godine nalazimo se u projektu CARDS, što pruža vrlo dobre šanse da u narednom periodu obnovimo dosta povratničkih kuća, a nadam se da će u ovom slučaju, manju prednost imati domicilno stanovništvo za čiju obnovu kuća je, prema slobodnoj procjeni, potrebno uložiti oko 3.500.000,00 KM .” – riječi su kantonalnog ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Nazifa Uručija.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.