• OBJAVLJENO: 27.01.2020.
OBILJEŽEN 26. JANUAR – DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U DRUGOM SVJETSKOM RATU I DAN PRVOG OSLOBOĐENJA GORAŽDA, TE DAN MJESNE ZAJEDNICE GORAŽDE I
Ceremoniji obilježavanja prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde

Nizom prigodnih sadržaja u Goraždu je obilježen 26. januar – Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda kao i Dan Mjesne zajednice Goražde I.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Goražde 26. januar zvanično je uvršten u Kalendar obilježavanja značajnih datuma i događaja Grada Goražde, kada građani Goražda odaju počast svim žrtvama stradalim u periodu 1941-1942. godina, ali i prisjećaju se svih dešavanja kada su partizanske jedinice zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihajlovića ubijali od kraja novembra 1941. do 26. januara 1942. godine.

Program obilježavanja počeo je polaganjem cvijeća na spomen obilježjima na Trgu Branilaca i Kolijevkama, a centralni dio programa obilježavanja održan je na mostu Alije Izetbegovića. Ceremoniji obilježavanja uz veliki broja građana i  predstavnika boračkih udruženja, prisustvovali su i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde, predvođeni predsjedavajućom Skupštine BPK Goražde Editom Velić  i premijerkom BPK Goražde Aidom Obućom.

O značaju obilježavanja ovog datuma te čuvanju uspomena na pomenuti događaj,  pored gradonačelnika Grada Goražde Muhameda Ramovića, ovom prilikom govorio je i predstavnik SABNOR-a dr. Bakir Nakaš.

”Posebno zadovoljstvo mi je da pozdravim dvije osobe iz prijateljske Slovenije, to je Valerija Škrinjar, dugogodišnja partizanka i novinarka Oslobođenja i drugo drago lice koje često vidite u BiH je najmlađi učesnik Igmanskog marša koji je prešao Igman kada mu je bilo 11 godina Albin Pibernik. Ovo je dokaz da antifašizam živi i da će nastaviti da živi u sjećanjima mladih ljudi koji su danas ovdje također. Na ovom mostu moramo odati posebno priznanje pripadnicima Prve proleterske brigade, divizije koja je zaustavila četnički pokolj i oslobodila Goražde. Nije se zaustavila ovdje već je produžila i dalje, pa je usiljenim maršom prešla preko Igmana i otišla do Foče”- u svom obraćanju kazao je Nakaš.

Poslije obraćanja, u rijeku Drinu bačeno je 79 ruža u znak sjećanja na žrtve pokolja 1941-1945. godine, a u sklopu programa nastupili su učenici OŠ „Husein ef. Đozo“ i OMŠ ”Avdo Smailović” sa muzičkim performansom, te Mreža vijeća učenika srednjih škola.

Prisutni su polaganjem cvijeća odali počast i djeci Goražda stradaloj u ratu na Spomen obilježju na platou ispred Centra za kulturu Goražde, dok je u sklopu programa obilježen i Dan Mjesne zajednice Goražde I.

Današnjem obilježavanju 26. januara – Danu sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dana prvog oslobođenja Goražda, pored naših sugrađana, prisustvovali su i predstavnici udruženja koja baštine ideju antifašizma iz općina Stari Grad, Ilidže i Hadžića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.