• OBJAVLJENO: 29.01.2020.
Premijerka i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća i Edita Velić predstavile su programe rada Vlade i Skupštine za 2020.godinu
Provedbom strateških ciljeva nastojat će se zaustaviti odlazak stanovništva, stabilizirati budžet i intezivirati rad u ovoj godini

Na Godišnjoj sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, održanoj danas, usvojeni su programi rada Vlade i Skupštine  Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2020.godinu.

Prema riječima premijerke Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aide Obuće, Programom rada Vlade za 2020.godine  planirano je finaliziranje svih strateških ciljeva BPK Goražde koji su definisani Strategijom razvoja BPK Goražde za period 2016-2020.godina, a koji su naslonjeni na  Strategiju  razvoja BiH za period 2010-2020.,  te Strategiju socijalne uključenosti BiH za period 2010-2020.godine Vlade FBiH i Vlade kantona.

„Programom rada Vlade definisana su četiri strateška cilja, a to su: uspostava pogodnog privrednog okruženja i dinamične privrede, zasnovane na prirodnim resursima i poslovnoj tradiciji, učiniti BPK Goražde mjestom kvalitetnog življenja, osiguranje održivog upravljanja okolišem i jačanje infrastrukturnih kapaciteta Kantona te razvoj kvalitetne i efikasne javne uprave u službi svih građana Kantona.

Provedbom zacrtanih strateških ciljeva, Vlada BPK Goražde će nastojati zaustaviti odlazak stanovništva sa ovih prostora , stabilizirati budžet te voditi pozitivnu fiskalnu politiku kako bi u ovom kantonu stvorila ambijent ugodnog življenja za sve građane BPK Goražde. Neće nam biti lako, ali 2019. godina je godina u kojoj smo se naučili domaćinski odnositi prema budžetu BPK Goražde i izvršavati svoje zakonom propisane obaveze kada su u pitanju ustavne nadležnosti kantona“-ističe premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Uzimajući u obzir činjenicu da je iz Programa rada Skupštine za 2019. godinu  implementirano 61 posto planiranih aktivnosti, iako je Program rada donesen polovinom godine, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić ističe zadovoljstvo te najavljuje intezivniji rad u ovoj godini.

„U prošloj godini, između ostalog, usvojeno je 17 od 25 predviđenih zakona, a Programom  rada Skupštine BPK Goražde za 2020.godinu, predviđeno je razmatranje 77 prijedloga iz normativno-pravne djelatnosti. Od toga, planirano je razmatranje 26 zakonskih rješenja te održavanje četiri tematske sjednice. Radi se o tematskoj sjednici o temi  „Problematika sporta“ koja je zakazana za 11. februar 2020.godine, zatim slijede tematske sjednice na kojim  će se razmatrati problematika u oblasti obrazovanja, finansiranja nižih nivoa vlasti, prvenstveno općina koje vrlo teško nalaze izvore finansiranja te održavanje tematske sjednice  o temi koja predstavlja gorući problem, a to je odliv stanovništva s područja BPK Goražde i izrada Akcionog plana kako bi se isti smanjio ili zaustavio“- kazala je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić nakon usvajanja programa rada Skupštine BPK Goražde.

Nakon usvajanja Programa rada Vlade i Skupštine BPK Goražde, premijerka i predsjedavajuća Skupštine ukazale su na značaj izrade nacrta nove Strategije razvoja BPK Goražde, s obzirom da postojeća ističe ove godine.

U toku su pripremne aktivnosti na izradi nacrta  Strategije razvoja BPK Goražde za period 2021-2027.godina, koja će biti u skladu sa Zakonom o razvojnim planiranjem i upravljanjem FBiH i Strategijom razvoja FBiH za isti period. Podršku izradi Strategije će pružiti UNDP i Ambasada Švicarske u okviru Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP).

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.