• OBJAVLJENO: 31.01.2020.
HOĆE LI ZDRAVSTVENI RADNICI U GORAŽDU 5. FEBRUARA U GENERALNI ŠTRAJK?

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u BPK Goražde za 5. februar najavio je generalni štrajk, nakon što su kako kažu propali pregovori s kantonalnom vladom o visini koeficijenta.

Štrajk će kažu trajati do ispunjenja zahtjeva odnosno do potpisivanja novog kolektivnog ugovora s povećanim koeficijentom. No iz sindikata nam kažu dobili su jučer novi poziv iz Vlade BPK da imenuju svog člana mirovnog vijeća kako bi se krenulo u proces mirenja i novi pokušaj dogovora. To će onda u konačnici dovesti i do eventualne odgode štrajka, kaže predsjednik Sindikata Emir Baščelija.

– Zvanično smo jučer dobili poziv od vlade, a mi smo danas zvanično odgovorili pa ćemo vidjeti. U ponedjeljak bi oni trebali da se očituju o tome, pa će nas onda zvanično pozvati na sastanak da proces mirenja otpočne – kaže Baščelija.

Premijerka BPK Aida Obuća kaže kako je vlada dobila obavjest da je sindikat pristao na formiranje Mirovnog vijeća.

– Nadam se da će u konačnici proraditi razum i sa jedne i sa druge strane i da ćemo postići dogovor, dogovor koji je jedino moguć, a to je da se s jedne strane udovolji zahtjevima Sindikata ali u skladu sa finansijskim mogućnostima Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK,“ kaže premijerka Obuća.

Sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde traži potpisivanje novog kolektivnog ugovora, s povećanjem koeficijenata za obračun plata za 0,4 .

– Mi smo njima ponudili da se poveća koeficijent za 0,1 . To je povećanje oko 200. 000 KM na godišnjem nivou. Postoje razne varijante i mi smo jako oprezni kada su finansije u pitanju, ništa nismo radili i ne radimo bez proračuna od strane ZZO BPK i menadžmenta domova zdravlja i Kantonalne bolnice. Onoliko koliko ima raspoloživih sredstava u tolikoj mjeri će se i ići sa ponudom prema Sindikatu. Svaki dalji iskorak ka povećanju će ići samo uz potpune garancije ZZO BPK da to neće dovesti u pitanje funkcioniranje zdravstvenog sistema – zaključuje Obuća.

Obuća ističe i kako je kantonalna vlada dobila dopis direktorice Kantonalne bolnice u Goraždu, ali i direktora Doma zdravlja kako nije ispoštovan Zakon o štrajku, odnosno da štrajk nije najavljen u roku u kojem je trebao biti te da ne može biti ni održan.

www.bpkg.gov.ba/www.hayat.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.