• OBJAVLJENO: 24.02.2020.
Ministarstvo za privredu BPK Goražde uočilo problem u primjeni dosadašnje Odluke o provođenju Prostornog plana u ruralnim područjima
Pokrenuta procedura o izmjeni Odluke o provođenju Prostornog plana za period od 20 godina

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na posljednjoj sjednici utvrdila je prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o provođenju prostornog plana za područje našeg kantona za period od dvadeset godina.

Prijedlog ove odluke koju je sačinilo Ministarstvo za urbanizam na inicijativu Ministarstva za privredu, upućen je u skupštinsku proceduru. Prema riječima ministra za privredu Mensada Arnauta, izmjenom Odluke predložene su korekcije koje se odnose na utvrđivanje poljoprivrednog zemljišta te omogućavanje njegovog pretvaranja u građevinsko u ruralnim područjima, što će svojim mišljenjem utvrđivati stručna komisija.

Naime, kroz praksu se pokazalo da postojećim Prostornim planom nije predviđeno dovoljno građevinskog zemljišta u ruralnim područjima u okvirima naseljenih mjesta,  što je otežavalo razvoj i mogućnost gradnje u ovim područjima.

„Ministarstvo za privredu BPK Goražde, prepoznalo je ovaj problem na prostoru našeg kantona, pogotovo kada je u pitanju ruralni dio, jer na osnovu ranijih zahtjeva naših građana koji se odnose na izgradnju objekata u ruralnim područjima, pogotovo poljoprivrednih proizvođača i obrtnika, nije se moglo udovoljiti iz razloga što nije postojala adekvatna odluka. Predloženim izmjenama korigovale bi se pogreške u definisanju šumskog zemljišta te dala šira mogućnost jedinicama lokalne samouprave da na osnovu procjene i obrazloženog mišljenja nadležnog organa za građenje, iniciraju pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, ukoliko bonitetska vrijednost u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu to dozvoljava“-ističe ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut.

Donošenjem Odluke stvorila bi se mogućnost za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko te za izgradnju ne samo stambenih i pomoćnih objekata poljoprivrednih gazdinstava nego i drugih objekata, kao što su objekti za primarnu preradu poljoprivrednih proizvoda ili proizvodnih objekata koji daju veću vrijednost zemljišta u odnosu na poljoprivrednu proizvodnju,  čime bi se poboljšale mogućnosti zapošljavanja stanovništva ruralnih područja i smanjilo veoma primjetno iseljavanje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.