• OBJAVLJENO: 27.02.2020.
Prijemu u Predsjedništvu BiH organizovanom povodom Dana nezavisnosti BiH prisustvovale predsjedavajuća Skupštine i premijerka BPK Goražde
Prvi mart, dan kada je naša zemlja stekla nezavisnost je dan kojeg se svi s ponosom prisjećamo

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović bili su domaćini prijema koji je večeras u Sarajevu organizovan povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prijemu u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine prisustvovale se brojne zvanice i javne ličnosti, a između ostalih, predsjedavajuća Skupštine i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edita Velić i Aida Obuća.

U svom obraćanju predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je “da se s ponosom prisjećamo Prvog marta kao dana stjecanja nezavisnosti države Bosne i Hercegovine”.

– Prisjećamo se dana kada su građani Bosne i Hercegovine koristeći se demokratskim mehanizmom referenduma izrazili svoju građansku volju za suverenom i nezavisnom državom Bosnom i Hercegovinom, te time stvorili preduslove za njeno međunarodno priznanje. U periodu koji je nakon toga uslijedio, Bosna i Hercegovina je pokazala i po ko zna koji put u njenoj historiji dokazala svoju neuništivost. Oni koji je vole, njeni građani, vodeći se ljubavlju prema svojoj domovini, dali su sve od sebe da sačuvaju njen međunarodno-pravni subjektivitet, i u tome su uspjeli – kazao je Komšić.

Zalagali smo se, ističe Komšić, za isto ono za što se zalažemo i danas, za državu jednakopravnih građana, državu u kojoj je bilo, u kojoj ima, i u kojoj će uvijek biti mjesta za sve.

„Ne smijemo dopustiti da vlastitoj djeci omrznemo kućni prag, te da svoju sreću i životne prilike traže daleko od ove zemlje. Moramo im ostaviti nadu da ova zemlja može biti najbolje mjesto na svijetu za njih“- istakao je Komšić.

Prvi mart, istakao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, je jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše domovine. Dodao je da nikada ne treba zaboraviti da su dvotrećinskom većinom građani prije 28 godina odabrali put nezavisnosti.

– U vremenima crnih oblaka koji su se nadvili nad BiH, tamnih sila koje su udarile na BiH koje su htjele da je unište, građani su 29. februara i 1. marta 1992. godine izašli na referendum i u skladu sa Ustavom BiH i međunarodnim pravnim aktima, dvotrećinskom većinom kazali DA nezavisnosti, DA slobodi, NE jarmu, NE ropstvu i NE nestanku BiH. Ne događa se tako često u historiji zemalja takvo što, i ova odluka je epohalna stvar, i zato to nikada ne smijemo zaboraviti- poručio je Džaferović.

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su na kraju svojih obraćanja svim građanima čestitali  1.mart, Dan nezavisnosti države Bosne i Hercegovine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.